Λυρική Σκηνή, η ομηρία της λογικής

Αναβάλλεται η αυριανή πρεμιέρα της «Ζιζέλ» λόγω της συνεχιζόμενης κατάληψης του κτιρίου της ΕΛΣ

Ερωτήματα τίθενται με αφορμή τη συνεχιζόμενη κατάληψη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το γεγονός είναι ότι η αυριανή πρεμιέρα του μπαλέτου «Ζιζέλ» αναβάλλεται, όπως και οι παραστάσεις της 8ης και 10ης Φεβρουαρίου. Αδηλη είναι η εξέλιξη της πιο παράδοξης κατάληψης κρατικής σκηνής, που σήμερα συμπληρώνει χρονικό κύκλο μιας εβδομάδας. Ερωτά το κοινό «ποιοι είναι αυτοί» και «τι απαιτούν». Ποιοι είναι αυτοί -ερωτά το κοινό- που δηλώνουν τόσο θιγμένοι και οργισμένοι ώστε να υποχρεώνουν την, επιχορηγούμενη από την πολιτεία, Οπερα της Ελλάδος να αναστέλλει τη λειτουργία της τελώντας υπό ασαφές καθεστώς ανεξήγητης ομηρίας.

Οσο εύλογο είναι το ερώτημα του κοινού, άλλο τόσο περίπλοκη μπορεί να είναι η απάντηση. Περιέργως, όμως, οι όποιες απαντήσεις επιχειρήσουν να ικανοποιήσουν, έστω μερικώς, το ερώτημα, ακούγονται μονοσήμαντες και ασφαλώς δεν δίνουν πειστική εξήγηση. Διότι, για να υπάρξει επιχειρηματολογία και ικανοποίηση των όρων που θέτει η κοινή λογική, προϋπόθεση είναι να υπάρχει αίτημα ή έστω «ανάφλεξη», κρίση και αγανάκτηση.

Οι «εξεγερθέντες» δεν διατυπώνουν αιτήματα κατά της Λυρικής Σκηνής. Την «απήγαγαν», απλώς, από τη ροή της καθημερινότητας και της απαγόρευσαν το δικαίωμα και την υποχρέωση να επιτελέσει τον κοινωνικό της ρόλο. Οι «εξεγερθέντες» συντάσσουν μακροσκελή κείμενα, στα οποία αναπτύσσουν ρηξικέλευθες θεωρίες με εντυπωσιακές αναγωγές στην πρόσφατη ιστορία. Είναι σαφής η υφέρπουσα διάθεσή τους να απολογηθούν, ως εξεγερθέντες έφηβοι, για την αντι-κοινωνική συμπεριφορά τους: εμφανίζονται ως οι «Ρομπέν των Δασών» του πολιτισμού, υπερασπιστές της δημοκρατίας, όρος που στο δικό τους λεξικό, όμως, εξοστρακίζει την πολυφωνία.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή επέλεξε, κατά τα φαινόμενα, να χειριστεί το θέμα με ψυχραιμία και ανωτερότητα. Επί μέρες απέφυγε τη δημοσιοποίηση της ταλαιπωρίας της, ελπίζοντας, προφανώς, στην εκτόνωση πριν από την πρεμιέρα του Σαββάτου. Μόνο που η πρεμιέρα του Σαββάτου ήταν και ο στόχος των απρόσκλητων ενοίκων της Λυρικής Σκηνής.

«Τι θα συνέβαινε αν η Ελλάδα ήταν ένα “κανονικό” κράτος;», ερωτούν όσοι αδυνατούν να αντιληφθούν την κατάσταση. «Θα επενέβαινε ο εισαγγελέας;» ή μήπως η εφαρμογή του νόμου θα «άναβε τα αίματα;». Φαίνεται ότι η αποφυγή δημόσιας διατύπωσης των ερωτημάτων και η κατά συνέπεια απουσία οποιωνδήποτε απαντήσεων κερδίζουν έδαφος. Η απουσία θέσης είναι, όμως, και αυτή «θέση», που προς το παρόν μάς έχει δώσει μία αναβολή πρεμιέρας.

Οσοι είχαν προμηθευτεί εισιτήρια μπορούν να επικοινωνούν με το ταμείο της ΕΛΣ στο Θέατρο Ακροπόλ στα τηλέφωνα 210-36.43.700 και 210-36.08.666 για τη μετατροπή της ημερομηνίας του εισιτηρίου ή την εξαργύρωσή του.

  • Του Νικου Bατοπουλου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 06/02/2009
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: