Στα απω-ανατολικά της όπερας

  • Διεθνής Μουσικός Διαγωνισμός «Μαρία Κάλλας»
Την Κυριακή διεξήχθη στο Μέγαρο Μουσικής η τελική φάση του 35ου Διεθνούς Μουσικού Διαγωνισμού «Μαρία Κάλλας», τον οποίο συνδιοργάνωσαν το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum και ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων. Λυρικοί τραγουδιστές από όλο τον κόσμο διαγωνίστηκαν φέτος σε όπερα, ορατόριο και lied. Οπως κάθε χρονιά το όλο είχε τεθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, στην οποία προστέθηκε υποστήριξη από την EBU (Ευρωπαϊκή Ενωση Ραδιοφωνιών) και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Τους τραγουδιστές συνόδευσε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ιασίου υπό τον Γκεόργκε Κόστιν.

Στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν πασίγνωστες, κορυφαίες προσωπικότητες από τον χώρο της όπερας (Τσέριλ Στούντερ, Λουίτζι Αλβα, Μάριο Κάτονα, Μαρίνα Κρίλοβιτς, Νέλλυ Μιριτσόγιου, Γεβγκένι Νεστερένκο). Αίσθηση προκάλεσε η πρώτη συμμετοχή μέλους από χώρα της Απω Ανατολής: η παρουσία της σημαντικότερης Κινέζας μουσικοπαιδαγωγού Γκούο Σουτσέν αναμφίβολα δεν ήταν άσχετη προς τη συντριπτική αριθμητική και ποιοτική υπεροχή Ασιατών υποψηφίων σε συμμετοχές και βραβεύσεις. Τη φετινή διοργάνωση χαρακτήρισε η κυριαρχία τραγουδιστών από τη Νότιο Κορέα!

Στην αρχική πρόσκληση ανταποκρίθηκαν 72 τραγουδιστές, από τους οποίους έγιναν δεκτοί 52. 26 εξ αυτών ήσαν Νοτιοκορεάτες, 17 Ανατολικοευρωπαίοι, 3 Δυτικοευρωπαίοι, 4 Ελληνες, 1 Γιαπωνέζα και 1 Ισραηλινός. Οσοι φιλόμουσοι ενημερώνονται για τις αντίστοιχες διεθνείς διοργανώσεις ή/και παρακολουθούν συχνά παραστάσεις όπερας σε μεγάλα κέντρα του εξωτερικού ασφαλώς αντιλαμβάνονται ότι η σημασία των παραπάνω ποσοστώσεων δεν εξαντλείται σε εξωτικές εντυπώσεις και παρατηρήσεις φαινομένων διαπολιτισμικών οσμώσεων· αντίθετα, μαρτυρούν σημαντικά πράγματα για τον ίδιο τον διαγωνισμό, όσο και για το μέλλον της όπερας.

Οι εξαιρετικές ποιότητες των φωνών, η αγάπη με την οποία οι Κορεάτες περιβάλλουν την δυτική όπερα και η σοβαρότητα με την οποία το εκπαιδευτικό σύστημά τους επενδύει σε αυτήν -για να μην πούμε το τι θα συμβεί παραδίπλα, στον αφυπνισμένο κινεζικό γίγαντα!- δείχνουν ότι σε λίγα χρόνια η κίνηση στο πεδίο της λυρικής τέχνης στην Απω Ανατολή θα εξισωθεί ή ενδεχομένως και θα υπερβεί σε μεγέθη αυτή της Δύσης. Το τι συνέπειες θα έχει αυτό στο πλαίσιο της παγκοσμιοποιούμενης πρόσληψης της ιστορικής λυρικής τέχνης είναι δύσκολο -αν και όχι ολότελα απρόβλεπτο- να προμαντέψουμε. Ομως, δεν συνεπάγεται ότι πρέπει οπωσδήποτε και να το φοβόμαστε.

Στην τελική φάση διαγωνίσθηκαν συνολικά οκτώ τραγουδιστές (5 Νοτιοκορεάτες, μια Ελληνίδα, ένας Τσέχος και μια Ιταλοαμερικανίδα). Δεν προκρίθηκε υποψήφιος για ορατόριο-lied, ούτε κάποιος εκ των δύο κόντρα-τενόρων (ένας Γάλλος και ένας Νοτιοκορεάτης) που είχαν υποβάλει συμμετοχές. Ας επισημάνουμε εδώ ότι στη βαθμολόγηση, την οποία καταθέτουν, τα μέλη της επιτροπής συνυπολογίζουν και τις επιδόσεις των υποψηφίων στις προηγούμενες δύο φάσεις του διαγωνισμού. Αντίθετα απ’ ό,τι συνέβαινε σε προηγούμενες χρονιές, φέτος τα αποτελέσματα υπήρξαν γενικής αποδοχής, γεγονός που εκφράστηκε στο πάνδημο, ενθουσιώδες χειροκρότημα του κοινού κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου.

  • Πολύ υψηλό επίπεδο

Οπως τόνισε η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Τσέριλ Στούντερ, λόγω του έκδηλα υψηλού επιπέδου των υποψηφίων, τα μέλη αποφάσισαν να είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρα. Εγιναν συνολικά δέκα βραβεύσεις, που ισομοιράστηκαν στα δύο φύλα.

**Από ένα Μεγάλο Βραβείο (9.000 ευρώ , χρυσό μετάλλιο) πήραν η Νοτιοκορεάτισσα υψίφωνος κολορατούρα Γουν Τζέονγκ Λι και ο συμπατριώτης της τενόρος Τζέισιγκ Λι· μουσικά και τεχνικά άψογες, οι άριες της Τζίλντας και της Βασίλισσας της Νύχτας, που τραγούδησε η πρώτη, άφησαν τις δυνατότερες εντυπώσεις της βραδιάς!

**Δεύτερα βραβεία (5.000 ευρώ , αργυρό μετάλλιο) απονεμήθηκαν στην Ελληνίδα υψίφωνο Ζηνοβία Ζαφειριάδου και στον αφρικανικής καταγωγής Τσέχο βαρύτονο Φίλιπ Μπάντζακ· η φωνητική άνεση και η σκηνική λάμψη του δεύτερου στις άριες από τον ροσίνειο «Κουρέα» και τον βερντιανό «Ντον Κάρλο» συνάρπασαν όλους.

* Τρίτα βραβεία (3.000 ευρώ , αργυρό μετάλλιο) πήραν η Νοτιοκορεάτισσα Τζουνγκ Ναν Γιουν και ο συμπατριώτης της βαρύτονος Ντονγκ Χουάν Λι. Τέλος, δόθηκαν από δύο πρώτες και δεύτερες τιμητικές διακρίσεις σε ισάριθμους τραγουδιστές αμφοτέρων των φύλων.

ΥΓ.: Στην κριτική επιτροπή συμμετείχε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Τζοβάνι Πάκορ. Να προσμένουμε ότι μελλοντικά θα ακούσουμε κάποιους από τους εξαιρετικούς πρώτους βραβευθέντες στο Ολύμπια; *

  • Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΒΩΛΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 17/03/2009
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: