Αλφι Μπόου: «Είμαι απλός άνθρωπος»

«Είμαι απλός άνθρωπος»


Oταν ήταν μόνο 17 ετών και δούλευε μηχανικός σε ένα τοπικό συνεργείο, όπου του άρεσε να διασκεδάζει τους συναδέλφους του τραγουδώντας αποσπάσματα από όπερες και τραγούδια από μιούζικαλ, δεν φανταζόταν ούτε και ο ίδιος ότι θα κάνει καριέρα τενόρου. Η τύχη όμως χαμογέλασε στο ταλέντο του. Ετσι μια μέρα, έτυχε να τον ακούσει ένας από τους πελάτες του συνεργείου, ο οποίος είχε μουσικές διασυνδέσεις και του πρότεινε να περάσει από οντισιόν στην D’Oyly Carte Opera Company στο Λονδίνο. Η οντισιόν ήταν επιτυχής κι έτσι, σε λίγα χρόνια, ο νεαρός έγινε ένας από τους πιο δημοφιλείς τενόρους της Αγγλίας! Λίγο πριν από το κονσέρτο που θα δώσει στο Μέγαρο Μουσικής, ο Αλφι Μπόου μίλησε στην «Agenda», από την Αμερική όπου βρισκόταν, για την πρώτη εν Ελλάδι εμφάνισή του. Απλός, πολύ φιλικός και προσιτός, ο Αλφι Μπόου είναι ένας καλλιτέχνης που μπορεί επί σκηνής να αποκτά θεία χαρίσματα, αλλά στην καθημερινότητά του είναι ένας ευτυχής νέος πατέρας, που αγαπά να μένει σπίτι με την οικογένειά του:

 • Εχετε ξανάρθει στην Ελλάδα; Ποια είναι η γνώμη σας για το ελληνικό κοινό και τους Ελληνες;

Εχω έρθει στη χώρα σας μόνο μία φορά πριν από αρκετά χρόνια και όχι για να εμφανισθώ. Είναι το πρώτο κονσέρτο που δίνω στην Ελλάδα και ανυπομονώ γι’ αυτό. Ελπίζω ότι και το κοινό, όπως κι εγώ, θα απολαύσουμε τη βραδιά.

 • Τι θα τραγουδήσετε; Ποιο θα είναι το πρόγραμμά σας;

Το κονσέρτο περιλαμβάνει αρκετές άριες από όπερες, καθώς και ναπολιτάνικη μουσική και τραγούδια. Θα κάνω μια αναδρομή στις δημοφιλέστερες άριες του λυρικού θεάτρου, («Elisir d’ amore», «Gianni Schicchi», «Eugene Onegin»), αλλά και ανοιξιάτικα ονειρικά ταξίδια στη μαγευτική Ιταλία με «Torna a Surriento» «Parla mi d’ amore», «Chittara Romana», «Granada». Θέλαμε να είναι ένα σύνθετο και δημοφιλές πρόγραμμα, ώστε να αρέσει στο κοινό. Θα υπάρχουν και αρκετές ιδιαίτερες στιγμές. Οσοι προσέλθουν δεν έχουν παρά να αφεθούν στη μουσική μας και να δείξουν εμπιστοσύνη.

 • Πιστεύετε ότι ένας μεγάλος λυρικός τραγουδιστής οφείλει να τραγουδά όλα τα είδη μουσικής;

Δεν θα το έλεγα. Αντίθετα, πιστεύω ότι πρέπει να τραγουδά και να δίνει την ενέργειά του μόνο σε ό,τι πραγματικά αξίζει και γεμίζει και τον ίδιο.

 • Τι πιστεύετε ότι κάνει έναν καλλιτέχνη αληθινά μεγάλο;

Πιστεύω ότι αυτό που διαφοροποιεί ένα μεγάλο καλλιτέχνη από τους άλλους είναι η αληθινή επαφή που μπορεί να αναπτύξει με το κοινό. Θεωρώ τη σχέση με τους αποδέκτες του τραγουδιού πολύ σημαντική.

 • Και πώς μπορεί να πετύχει κάτι τέτοιο;

Εκτός από το έμφυτο ταλέντο, απαιτούνται σκληρή δουλειά και καλλιέργεια.

 • Εσείς τι απαιτείτε από τον εαυτό σας;

Θέλω να είμαι αληθινά έξοχος… Νομίζω ότι ο ερμηνευτής πρέπει να νιώθει το τραγούδι, να νιώθει το ρόλο και το τι λέει. Είναι βασικό να καταλαβαίνεις για τι πράγμα μιλάει το τραγούδι. Αν αισθάνεσαι αυτό που τραγουδάς, τότε μπορείς να το ερμηνεύσεις. Μερικοί πιστεύουν ότι πρέπει να γίνεις ένα με το χαρακτήρα που υποδύεσαι. Προσωπικά, δεν πιστεύω στην ταύτιση. Χρειάζεται να νιώθεις το χαρακτήρα που υποδύεσαι. Κι έτσι μπορείς να τον αποδώσεις καλύτερα.

 • Ποια πιστεύετε ότι είναι η σχέση του κοινού με την όπερα σήμερα; Αγαπάει την όπερα; Προτιμά τα κλασικά ή τα σύγχρονα έργα;

Υπάρχει η εντύπωση ότι η κλασική μουσική και η όπερα απευθύνονται σε μια μικρή ελίτ. Δεν μπορώ να μιλήσω για όλους, αλλά πιστεύω ότι θα υπάρχει πάντα κοινό για την όπερα. Νομίζω ότι ο φόβος προέρχεται περισσότερο από το ίδιο το κοινό. Είναι ο φόβος του καινούργιου. Δεν χρειάζεται όμως να καταλαβαίνει κάποιος τα πάντα για την όπερα για να μπορέσει να εκτιμήσει αυτή τη μορφή τέχνης. Αυτό που έχει αξία στην εποχή μας είναι να συστήσουμε, να γνωρίσουμε και να φέρουμε σε επαφή τους νέους ανθρώπους με την όπερα. Είναι ένα χρέος που έχουμε εμείς οι καλλιτέχνες, ώστε το είδος αυτό να διατηρείται πάντα ζωντανό.

 • Τι δυσκολίες συναντήσατε στην αρχή της καριέρας σας; Είχατε φανταστεί ότι θα γίνετε τενόρος όταν ήσαστε μόνο 17 ετών και δουλεύατε ως μηχανικός;

Οχι, στην αρχή δεν ήμουν καθόλου σίγουρος ότι θα μπορούσα να ζήσω ως τραγουδιστής όπερας. Ηταν κάτι που χρειάστηκε μεγάλη αποφασιστικότητα από την πλευρά μου, σκληρή δουλειά και μελέτη.

 • Πιστεύετε ότι σταθήκατε τυχερός στην καριέρα σας;

Δεν θα έλεγα ότι πιστεύω στην τύχη. Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να αντικαταστήσει τη σκληρή δουλειά. Μόνο έτσι μπορείς να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου.

 • Πρόσφατα γίνατε και πατέρας. Πώς αισθάνεστε για την κόρη σας;

Η κόρη μου είναι το φως της ζωής μου. Το να είμαι πατέρας και σύζυγος, να έχω τη δική μου οικογένεια, είναι το καλύτερο που μου έχει συμβεί έως σήμερα. Η ζωή μου έχει αλλάξει πλέον ριζικά. Αντιμετωπίζω διαφορετικά τα πάντα. Θα έλεγα ότι είμαι πιο αποφασιστικός και έχω ένα αίσθημα δέσμευσης σε ό,τι κι αν κάνω. Η οικογένειά μου είναι πολύ σημαντική για μένα.

 • Σας αρέσει να μένετε σπίτι; Πώς περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας;

Μου αρέσει πολύ να βρίσκομαι σπίτι με την οικογένειά μου, όμως, μερικές φορές είναι δύσκολο. Η δουλειά μου απαιτεί να ταξιδεύω συχνά. Ετσι, κάθε φορά που βρίσκομαι σπίτι ή μπορώ να κάνω διακοπές με τη γυναίκα και το παιδί μου, παίρνω μεγάλη χαρά. Είμαι απλός άνθρωπος. Οταν είμαι σπίτι, μ’ αρέσει να χαλαρώνω στον καναπέ, βλέποντας τηλεόραση μαζί με τη γυναίκα μου όταν η κόρη μας κοιμάται. Τα αγαπημένα μου είναι τα γουέστερν και οι «Simpsons».

 • Πιστεύετε ότι υπάρχουν αξιόλογοι νέοι τραγουδιστές σήμερα στην όπερα;

Υπάρχουν αξιόλογοι νέοι ερμηνευτές, και άντρες και γυναίκες, και αυτό είναι καλός οιωνός για το μέλλον της όπερας.

 • Εχετε οικολογικές ανησυχίες για το μέλλον του πλανήτη μας;

Με το να ανησυχείς δεν λύνεις κανένα πρόβλημα. Δεν φτάνει να ανησυχείς. Χρειάζεται ο τρόπος ζωής σου να μην προσβάλλει το περιβάλλον. Η κύρια θυσία είναι ότι χρειάζεται να ταξιδεύω και να μένω μακριά από την οικογένειά μου για λόγους επαγγελματικούς. Συχνά μπορούν η γυναίκα και το παιδί μου να έρθουν μαζί μου, και αυτό βοηθά αρκετά.

 • Πώς κυλά μια συνηθισμένη μέρα σας;

Προσπαθώ να διατηρώ πάντα την απλότητα στη ζωή μου. Επίσης, να χαίρομαι την κάθε μέρα όπως έρχεται.

 • Εχετε εμφανισθεί σε μεγάλες αίθουσες συναυλιών σε όλο τον κόσμο και έχετε ζήσει ήδη σημαντικές στιγμές στην καριέρα σας. Τι άλλο θα θέλατε; Τι ρόλους θα θέλατε να παίξετε;

Πάντα κοιτάζω προς τον επόμενο στόχο. Είναι σημαντικό, πιστεύω, για έναν ερμηνευτή όπερας να συνεχίσει να μαθαίνει ολοένα νέους ρόλους ώστε να ανανεώνει το ρεπερτόριό του και να πασχίζει καθημερινά για να γίνει καλύτερος τραγουδιστής. Θα ήθελα κάποια στιγμή να ερμηνεύσω μεγαλύτερους ρόλους, όπως ο Ρανταμές στην «Αΐντα» και ο Καβαραντόσι στην «Τόσκα». Είναι ακούσματα με τα οποία μεγάλωσα.

 • Κάποια προσωπική ευχή;

Να… ζήσω στα βουνά της Αμερικής και να οδηγώ ένα δικό μου φορτηγό…

Ο Αλφι Μπόου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 7 Απριλίου. Εισιτήρια προς 85, 45, 35, 25, 15 ευρώ.
Τηλ. 210 7282333 http://www.megaron.gr

 • ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ET AGENDA, Σάββατο, 04.04.09
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: