Σε νέα εποχή το Μουσείο Μαρία Κάλλας – Από τον Δήμο Αθηναίων στην «Τεχνόπολις»

Σκέφτεται κανείς τι έχει κάνει η Ελλάδα για τη Μαρία Κάλλας ή πώς διαχειρίζεται το όνομά της… Πίσω από σκαλωσιές και μεγάλη εγκατάλειψη μπορεί να δει κανείς την πλάκα του ΥΠΠΟ «Εδώ έζησε η Μαρία Κάλλας…» στο μεσοπολεμικό κτίριο της οδού Πατησίων, που ανήκει σε ταμείο, υπενθυμίζοντας τις ιεραρχήσεις μας. Στον ιδιωτικό τομέα το «Ατενέουμ» έχει κάνει πολλά και στον δημόσιο τομέα, το Ιδρυμα της Βουλής.

Τώρα, ο Δήμος Αθηναίων προωθεί την πλήρη ανανέωση και επέκταση του Μουσείου Μαρία Κάλλας με σύγχρονες μουσειολογικές προδιαγραφές και με προοπτική ανάπτυξης. «Είναι το πρώτο πράγμα που γίνεται για την Κάλλας στην Ελλάδα», είπε σε τηλεφωνική συνομιλία μας ο ζωγράφος Κώστας Σπυριούνης, ο οποίος έχει αναλάβει τη χωροθέτηση του μουσείου.

Σύντομα θα παραδοθεί στο κοινό στον νέο του χώρο, στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι, στο κτίριο Δ4 «Αγγελος Σικελιανός». Ζητούμενο είναι να γίνει η μεγαλύτερη δυνατή συγκέντρωση αντικειμένων που σχετίζονται με τη ζωή της Μαρίας Κάλλας, από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Φωτογραφίες, επιστολές και έργα τέχνης σ’ ένα σύγχρονο τεχνολογικά οπτικοακουστικό περιβάλλον θα ανασυνθέτουν τον κόσμο της Μαρίας Κάλλας. Θα εκτεθούν και όσα αντικείμενα είχαν αγοραστεί από τον Δήμο Αθηναίων, σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ, σε δημοπρασία στο Παρίσι το 2000. Πορτρέτα της Κάλλας από Ελληνες ζωγράφους (Φασιανός, Σόρογκας, Μυταράς κ.ά) θα εκτεθούν επίσης. Επιπλέον υλικό θα προσφέρουν το ΕΛΙΑ και ιδιώτες.

Η αρχή έγινε

«Δημιουργείται μια “μαγιά”», λέει ο Κώστας Σπυριούνης (ο οποίος είναι καλλιτεχνικός επιμελητής του Πολεμικού Μουσείου και διατέθηκε από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έπειτα από σχετικό αίτημα του δημάρχου Αθηναίων). «Σκοπός είναι να γίνουν με σοβαρότητα και μουσειολογικές προδιαγραφές ώστε να προσελκυσθούν και δωρεές». Οπως μας λέει ο Κώστας Σπυριούνης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι φωτογραφίες που αποκαλύπτουν την αγάπη της Μαρίας Κάλλας προς τα ζώα. Υπάρχουν φωτογραφίες που την απεικονίζουν με σκύλους, γάτες και κοτόπουλα! «Είναι μια πλευρά της προσωπικότητάς της που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή».

Σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων και τον Πολιτισμικό Οργανισμό, οι επισκέπτες θα μπορούν να ακούν άριες, να παρακολουθούν ντοκιμαντέρ και αποσπάσματα από παραστάσεις, ενώ οθόνες αφής θα επιτρέπουν πλοήγηση στην καριέρα της.

Θα ήταν ευχής έργο αν μπορούσε να εξευρεθεί στο μέλλον ένα αυτοτελές κτίριο που θα μπορούσε να στεγάσει το Μουσείο Μαρία Κάλλας, το οποίο σταδιακά να γίνει πόλος ενδιαφέροντος για Ελληνες και ξένους επισκέπτες. Συνεργάτης στο υπό διαμόρφωση μουσείο, σε θέματα ιστορικής μελέτης, είναι η δημοσιογράφος και υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου της «Τεχνόπολις» Ελένη Κάραμποτ.

  • Του Νικου Bατοπουλου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 5/5/2009

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: