ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ – ΗΡΩΔΕΙΟ: Ξανακερδισμένοι … οι «χορηγοί»


  • Μια κακοπαιγμένη «παράσταση», που απλώς επιβεβαίωσε την απαξίωση της Λυρικής Σκηνής από το κράτος, «παίχτηκε» προχτές στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μεταξύ του προεδρεύοντος του οργάνου και γγ του ΥΠΠΟ, Θ. Δραβίλλα και του προέδρου της Λυρικής, Ο. Κυριακόπουλου, με αφορμή την παράσταση της όπερας «Αϊντα» στο Ηρώδειο.
  • Η Λυρική αιτήθηκε την παραχώρηση του Ηρωδείου για τέσσερις παραστάσεις και για τις προετοιμασίες – πρόβες από 10-28/5. Οι εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου εξέλαβαν τα προτεινόμενα σκηνικά της παράστασης (μεταξύ αυτών μια «πυραμίδα» ύψους 15,5 μ. που ξεπερνά το ύψος του σκηνικού του ίδιου του μνημείου, δύο οβελίσκοι ύψους 7 μ. έκαστος κλπ.), ως «εξαιρετικά παρεμβατικά», «ογκώδη», «ανταγωνιστικά» για το μνημείο και ότι μπορεί να του προκαλέσουν άμεση και έμμεση (αισθητική) βλάβη. Στη συζήτηση προέκυψαν και άλλες ενστάσεις και όλα έδειχναν ότι το ΚΑΣ δε θα γνωμάτευε θετικά. Επιπλέον, το ΚΑΣ ξαναβρέθηκε προ τετελεσμένων γεγονότων, καλούμενο να γνωμοδοτήσει για μια παράσταση …που έχει ήδη ανακοινωθεί.
  • Η παρουσία ωστόσο του διορισμένου από την κυβέρνηση προέδρου της ΕΛΣ, Ο. Κυριακόπουλου, στο πλαίσιο του «οράματος» για …«μη κρατικοδίαιτο πολιτισμό» και πλήρους υποταγής των καλλιτεχνικών φορέων στο κεφάλαιο, με διάφορες μορφές και τρόπους, πυροδότησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, η ουσία της οποίας είναι η εξής: 1) Η Λυρική δεν μπορεί να προγραμματίσει σε βάθος χρόνου παραστάσεις, ελλείψει χρημάτων. Ως προς αυτό ο Ο. Κυριακόπουλος «κάρφωσε» τον γενικό γραμματέα, αναφέροντας ότι σε συνάντησή τους (Οκτώβρης 2008) ο τελευταίος μίλησε για μείωση κονδυλίων. Ο γγ απάντησε ότι αυτό επέβαλε …«η διεθνής οικονομική συγκυρία»! 2) Η «Αϊντα» είναι συμπαραγωγή με το θέατρο της Βερόνας, με τη λογική του «μικρότερου κόστους» και τα σκηνικά, φορτωμένα ήδη σε νταλίκες στην Ιταλία, περιμένουν την έγκριση. 3) Αν το ΚΑΣ δε συμφωνούσε, η παράσταση θα ματαιωνόταν, με αποτέλεσμα η Λυρική να χάσει 1 εκατ. ευρώ έσοδα, δηλαδή περίπου το 25% των ετήσιων εσόδων της. 4) Το Ηρώδειο το ζητάνε …και οι μεγάλοι «χορηγοί» της Λυρικής, όπως η Εθνική Τράπεζα! Αλλη μια απόδειξη ότι – παρά τα «καρφώματα» – ο πρόεδρος της Λυρικής δεν ξεχνά το βασικό κυβερνητικό στόχο για τον πολιτισμό.

Τελικά, το ΚΑΣ ενέκρινε την παραχώρηση του Ηρωδείου, αλλά με πιο «ήπια» σκηνικά.

  • Τη …«βοήθεια» (σ.σ. ή «συνενοχή»;) των δημοσιογράφων ζήτησε ο γγ του ΥΠΠΟ, Θ. Δραβίλλας, στο θέμα της παραχώρησης του Ηρωδείου στη Λυρική (βλέπε ρεπορτάζ στη σελίδα), σε μια κίνηση μάλλον πρωτοφανή στα χρονικά του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου! Το ερώτημα που έθεσε ήταν …αν οι δημοσιογράφοι συμφωνούσαν με τα προτεινόμενα σκηνικά της «Αϊντα» ή όχι! Η αισθητική φαίνεται πως απασχολεί περισσότερο το ΥΠΠΟ από το ότι η Λυρική δεν μπορεί να προγραμματίσει στοιχειωδώς παραστάσεις, λόγω έλλειψης χρημάτων και «εισβολής» των «χορηγών», που ουσιαστικά …«παραγγέλνουν» το Ηρώδειο. Αντε, με το καλό και για… σεμινάρια Ιστορίας της Τέχνης στις συνεδριάσεις του ΚΑΣ… [ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 7/5/2009]
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: