Πυραμίδα, φοίνικες και μια βαρκούλα στο Ηρώδειο

  • Αναζητείται τρόπος να χωρέσει στη σκηνή το… τριπλάσιό της σκηνικό για την ιταλική παράσταση της όπερας «Αΐντα»

Μία πυραμίδα-ικρίωμα με μήκος βάσης 29,38 μέτρα και ύψος 15,50 μέτρα, δύο οβελίσκοι ύψους επτά μέτρων, έξι φοίνικες, οκτώ καλαμιές σε βάσεις, ράμπες, σκάλες, λιβανιστήρια, 21 πυρσοί, ένα βαγόνι με άγαλμα και άλλα δύο ανεξάρτητα και τέλος μία βάρκα κινούμενη με μπαταρία! Ολα αυτά μπορεί να είναι υπέροχα για μια κλασική όπερα, εν προκειμένω την «Αΐντα», στην περίπτωση ωστόσο που το έργο θα πρέπει να παρουσιαστεί στην περιορισμένων διαστάσεων σκηνή του Ηρωδείου, πιθανόν να αποβούν τραγελαφικά.

Καθώς όμως οι παραστάσεις έχουν οριστεί για τις 24, 26, 27 και 28 Μαΐου, ελάχιστες αλλαγές μπορούν να γίνουν. Κύρια και επιβεβλημένη, όπως ζήτησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, όπου συζητήθηκε η παραχώρηση του θεάτρου, είναι ο περιορισμός του ύψους του σκηνικού, καθώς προεξέχει περίπου κατά δύο μέτρα της σκηνής του Ηρωδείου.

Αλλες τροποποιήσεις δεν είναι εύκολο να γίνουν, δεδομένου ότι το σκηνικό είναι έτοιμο, έρχεται μάλιστα από την Ιταλία, όπου κατασκευάστηκε.

Συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Φεστιβάλ της Βερόνας, η «Αΐντα» έχει προετοιμαστεί για μια τριπλάσια σε μέγεθος ιταλική σκηνή. Ετσι το ΚΑΣ βρέθηκε για μία ακόμη φορά προ τετελεσμένου. Πόσο μάλλον που, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Λυρικής κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος, ο οποίος παρευρέθηκε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου, από τις παραστάσεις αυτές αναμένεται να καλυφθεί το 25% των ετήσιων εσόδων του ιδρύματος, ήτοι περίπου 1 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος μάλιστα πρόσθεσε ότι η μείωση του προϋπολογισμού της ΕΛΣ δεν επέτρεπε μια νέα παραγωγή και έτσι η συνεργασία με τη Βερόνα ήταν η καλύτερη λύση. [ΤΟ ΒΗΜΑ, Πέμπτη 7 Μαΐου 2009]

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: