Λυρική: Εμπαιγμός και ακροάσεις τρομοκρατία

Πριν ένα χρόνο προσλήφθηκαν, μετά από ακρόαση, στη Χορωδία της Λυρικής. Τώρα, για ν’ ανανεωθεί η σύμβασή τους, απαιτείται νέα ακρόαση! Το νέο «φιρμάνι» της διοίκησης της ΕΛΣ προς εργαζόμενους χορωδούς, προστίθεται στην επιχειρούμενη συρρίκνωση του καλλιτεχνικού προσωπικού, εφαρμόζοντας τις πρόσφατες εξαγγελίες του προέδρου του ΔΣ, Οδ. Κυριακόπουλου.

Οπως καταγγέλλει το σωματείο Χορωδών ΕΛΣ, η διεύθυνση της ΕΛΣ, με επιστολές στους χορωδούς που προσλήφθηκαν την προηγούμενη καλλιτεχνική περίοδο, τούς ζητά «να περάσουν ξανά τη διαδικασία ακρόασης, από την οποία θα εξαρτηθεί η ανανέωση της σύμβασής τους. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί, ούτε προβλέπεται θεσμικά και αποτελεί σαφή πρόθεση της διοίκησης να διασπάσει τους καλλιτέχνες, ζητώντας ακρόαση μόνο από τους νεότερους… Φαίνεται πως η αγωνιστικότητα, η διεκδικητικότητα της χορωδίας και οι επιτυχίες των σωματείων, όπως η τελευταία συλλογική σύμβαση, έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα. Η διοίκηση θέλει να ξεμπερδεύει με τα εργασιακά δικαιώματα, που αποτελούν εμπόδιο στα σχέδια της κυβέρνησης και στις επιταγές της ΕΕ. Προωθεί εργασιακές αναδιαρθρώσεις και πλήρη ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, με χρονικό ορίζοντα την παράδοση της ΕΛΣ στο ιδιωτικό κεφάλαιο». Τονίζει επίσης ότι «η άρνηση της κυβέρνησης να δημοσιοποιήσει τη σύμβαση που υπέγραψαν τέσσερις υπουργοί της με το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», παρά τις επίμονες ερωτήσεις βουλευτών στην Βουλή, προϊδεάζει αρνητικά για το μέλλον του λυρικού θεάτρου και το σύνολο του πολιτισμού…Δηλώνουμε την εναντίωσή μας στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της ΕΛΣ. Δε θα επιτρέψουμε να γίνουν οι ακροάσεις τρομοκρατίας, με το μανδύα της δήθεν καλλιτεχνικής εξέλιξης. Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα για πλήρη και σταθερή εργασία όλων των συναδέλφων».

  • Οσον αφορά στο επίδομα πολιτιστικής επιμόρφωσης, ο εμπαιγμός δεν έχει όρια και για τους εργαζόμενους της Λυρικής, που αντιμετωπίζονται ως …δύο ταχυτήτων. Η διοίκηση της ΕΛΣ, ενώ υποσχέθηκε ότι θα καταβληθεί με την εξόφληση του Απριλίου σε όλους τους εργαζόμενους (αορίστου και ορισμένου χρόνου), αυθαίρετα προχθές αποφάσισε να πληρώσει μόνο τους αορίστου χρόνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, επικαλείται προφορικές εντολές του ΓΓ του ΥΠΠΟ, Θ. Δραβίλλα, προκειμένου το επίδομα να δοθεί μόνο στους εργαζόμενους αορίστου χρόνου, μέχρι …να ερμηνευτεί ο νόμος! [ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 8/5/2009]
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: