Το Ηρώδειο πρωταγωνίστησε, η όπερα «Αΐντα» της ΕΛΣ γοήτευσε, με Ελληνες και ξένους μονωδούς να μοιράζονται το χειροκρότημα, μην την χάσετε!

«Αΐντα» ’09 στο Ηρώδειο. Το εντυπωσιακό φαραωνικό σκηνικό στη σκηνή του Ηρωδείου και πρωταγωνιστές, Ελληνες και ξένοι μονωδοί, χορωδοί, χορευτές απολαμβάνουν το θερμότατο χειροκρότημα του Ηρωδείου.

Ο πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ και αποκλειστικός χορηγός κ. Τάκης Αράπογλου με τη σύζυγό του Εβίτα. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος με την κόρη του Θεοδώρα.

  • Tης Eλενης Mπιστικα, Η Καθημερινή, 26/5/2009
  • Βράδυ Κυριακής 24 Μαΐου, το Ηρώδειο απέδειξε ότι ως χώρος γοητευτικός, φορτωμένος μνήμες, δεν έχει το ταίρι του, ακόμη και όταν πρόκειται για το ανέβασμα της νέας συμπαραγωγής της «Αΐντα» από την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Arena Di Verona, όπου πρόκειται να παρουσιασθεί αυτό το καλοκαίρι. Τι Λούξορ και τι Μετροπόλιταν. Αρκετή ώρα μετά τις 9 το βράδυ, όταν κανονικά θα άρχιζε η παράσταση, ο κόσμος συνέρρεε με αδιάπτωτο ρυθμό, οι ταξιθέτριες αγωνίζονταν να τους προωθήσουν στις θέσεις τους γιατί όλοι ήθελαν να σταματήσουν, να χαιρετίσουν γνωστούς τους, στον δε θώκο οι χειραψίες έδιναν και έπαιρναν. Η Αθήνα γιόρταζε τη δική της «πρεμιέρα», του Ηρωδείου, και η «Αΐντα» του Βέρντι μπορούσε λίγο να περιμένει, για να χαρούν οι κατάμεστες ώς πάνω κερκίδες το θέαμα κάτω, όπου οι μουσικοί της Ορχήστρας της ΕΛΣ είχαν ήδη πάρει τις θέσεις τους, και η επιβλητική Σφίγγα του σκηνικού κοίταγε κι αυτή, έκπληκτη, το ρωμαϊκό αμφιθέατρο να παρουσιάζει απτόητο τη δική του παράσταση, με όλα τα πρόσωπα του οικονομικού, επιχειρηματικού, εφοπλιστικού, τραπεζικού δυναμικού της χώρας να δίνουν το «παρών», μαζί με πολιτιστικούς παράγοντες και φίλους της όπερας – γιατί είχε και απ’ αυτούς! «Τι κόσμος εκλεκτός, τι ποικιλία απόψε, απίστευτο!», γνωστοποιήσαμε την έκπληξή μας στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας -αποκλειστικής χορηγού- για τον οποίο, όπως μάθαμε, είχε αγοράσει και 500 εισιτήρια για την «πρώτη»! «Καθόλου απίστευτο, απλό: καλέσαμε τους πελάτες μας και ήρθαν!», η απάντηση του κ. Αράπογλου. Δηλαδή, σαν να είχαν ανοίξει οι βαριές πόρτες του θησαυροφυλακίου της ΕΤΕ και είχαν «ρευστοποιηθεί» οι πελάτες!

Στον θώκο

  • Από την πολιτική, μόνον ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας μετά της συζύγου, η κυρία υπουργού Γιάννη Παπαθανασίου με τον πρόεδρο του Δ.Σ. της ΕΛΣ κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλο και τη σύζυγό του στο κέντρο του θώκου, όπου, επίσης, οι επί της υποδοχής είχαν οδηγήσει τον βουλευτή, τέως υπουργό Πολιτισμού, κ. Μιχάλη Λιάππη στη θέση όπου καθόταν ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Καραμανλής, όταν ερχόταν στο Ηρώδειο. Στον θώκο ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Χρήστος Σαρτζετάκης με τη σύζυγό του Εφη, ο τ. πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης -που δεχόταν ευχές για τη γιορτή του- με την κ. Δάφνη Σημίτη, ο κ. Σπύρος Καπράλος, πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής, ο πρέσβης της Ολλανδίας, οι κυρίες Καίτη Κυριακοπούλου, Κατερίνα Περικλή Παναγόπουλου, ο Πρόδρομος και η Λένα Εμφιετζόγλου, ο Βασίλης Βασιλικός και η Βάσω Παπαντωνίου, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος.
  • Ψηλότερα, εκεί που έχει καλύτερη ακουστική, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο κ. Ανδρέας Κανελλόπουλος με τον φοιτητή γιο του Λεωνίδα, ο Γιώργος και η Καίτη Δαυίδ, ο Βασίλης και η Μαρίνα Θεοχαράκη, η κ. Καντιώ Λαμπροπούλου με την κόρη της Μαρκάντια, η κ. Ολγα Θ. Καρατζά, το ζεύγος Θανάση Μαρτίνου, ο κ. Πάνος Λασκαρίδης με μία από τις κόρες του, οι εφοπλιστές κ. Βασίλης Κωνσταντακόπουλος και Τσάκος – πήρατε μια ιδέα!
  • Γιατί εάν συνεχίσει η απαρίθμηση των επωνύμων, δεν θα μείνει χώρος για την πολυπρόσωπη παράσταση της «Αΐντα» με τον φαραωνικό κύκλο θριάμβων και τιμωρίας και την τραγική ιστορία έρωτος του Ρανταμές και της Αΐντα, αλλά και της Αμνέριδος, κόρης του Αιγύπτιου βασιλιά – κάτι σαν το «Threesome» που ελκύει τις φίλες του «Sex and the city», λουσμένο όμως στην αθάνατη μουσική του Βέρντι!
  • Οπως ήδη γράψαμε, πρόκειται για νέα συμπαραγωγή της ΕΛΣ με την «Αρένα της Βερόνα», όπου θα παρουσιαστεί αυτό το καλοκαίρι. Τα βαριά σκηνικά που, πιεστικά, γέμισαν τη σκηνή του Ηρωδείου, με κολώνες, οβελίσκους, Σφίγγες και την Πυραμίδα, χωρίς την κορυφή της (για να μην σκεπαστούν, ορθώς, οι ρωμαϊκές αψίδες) μεταφέρθηκαν αυτούσια από εκεί, με πλοίο. Τα κοστούμια, επίσης, ήρθαν από εκεί. Στη διανομή των ρόλων, όπως μας είπε ο κ. Ηλίας Τζεμπετονίδης, διευθυντής καλλιτεχνικού προγραμματισμού και διανομών (διευθυντής Casting), ο στόχος ήταν «να παντρέψουμε Ελληνες και ξένους μονωδούς, νέους και φημισμένους», ο οποίος σκοπός όντως επετεύχθη με μεγάλη επιτυχία. Στον ρόλο της Aida δύο μονωδοί, η καταξιωμένη Ελληνίδα σοπράνο Δήμητρα Θεοδοσίου, που κάνει το ντεμπούτο της ως «Αΐντα» μαζί με τη νεαρή μονωδό Lucrezia Garcia από τη Βενεζουέλα, που ανταποκρίθηκε θαυμάσια, φωνητικά και ερμηνευτικά, στον φορτισμένο ρόλο! Στον ρόλο της Amneris -που τον έχει τραγουδήσει θαυμάσια η Κική Μορφωνιού- η ΕΛΣ παρουσίασε στο αθηναϊκό κοινό τη διάσημη, ειδικευμένη στον ρόλο αυτό, τη μέτζο σοπράνο Dolora Zajick, μαζί με την Malgorzata Walewska. Στον ρόλο του Ramfis δύο σπουδαίες ελληνικές φωνές με διεθνή απήχηση, ο Δημήτρης Καβράκος και ο Χριστόφορος Σταμπόγλης, ο Δημήτρης Πλατανιάς και ο Γιάννης Γιαννίσης στον ρόλο του Amonastro και ο Δημήτρης Κασιούμης στον ρόλο του βασιλιά που καταχειροκροτήθηκε για τη στεντόρεια φωνή του, Ζαχαρίας Τσούμος, Γιώργος Σαμαρτζής – αγγελιοφόροι, ενώ συγκίνησε η Ελένη Βουδουράκη, ως Ιέρεια, με ωραία φωνή και παρουσία. Εντυπωσίασε το πολυπρόσωπο της παράστασης – 112 χορωδοί, 69 κομπάρσοι, 40 χορευτές μπαλέτου μαζί με τους σολίστες συμπράττουν στη φιλόδοξη αυτή παραγωγή της ΕΛΣ, που ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες όλων, και συντελεστών και κοινού! Μη χάσετε αυτή την παράσταση! Οσο για περισσότερες φωτογραφίες, στη σκηνή και στις κερκίδες, στα Ελμπιστευτικά στο περιοδικό «Κ» της κυριακάτικης «Καθημερινής»!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: