Ξαφνική παραίτηση Κυριακόπουλου από τη Λυρική

  • Οικονομικό αδιέξοδο επικαλείται ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ και κρούει τον κώδωνα για τη βιωσιμότητα της ΕΛΣ

Αριστερά, ο επιχειρηματίας και ως χθες πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος. «Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω αντιμετωπίσει παρόμοια κατάσταση» δήλωσε στο «Βήμα» εξηγώντας την απόφαση της παραίτησής του. Επάνω, στιγμιότυπο από την όπερα του Ρίχαρντ Στράους «Η Αριάδνη στη Νάξο», η οποία έχει προγραμματιστεί να κάνει πρεμιέρα στο Ολύμπια στις 22 Νοεμβρίου

Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του ΔΣ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής υπέβαλε ο κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος στον υπουργό Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά. Ως πρωτεύοντα λόγο της απόφασής του αυτής, η οποία επέρχεται μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, ο επιχειρηματίας και πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ επικαλείται «οικονομικό αδιέξοδο», ενώ, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του «Το Βήμα», δεν βλέπει από πουθενά φως, τουλάχιστον στο άμεσο διάστημα.

«Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω αντιμετωπίσει παρόμοια κατάσταση-να χρωστάμε μισθούς, ΙΚΑ, προμηθευτές, να έχουν υποβληθεί αγωγές εξώσεων- και να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτές τις οφειλές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριακόπουλος. Σύμφωνα με τον παραιτηθέντα πρόεδρο του ΔΣ της ΕΛΣ, τα χρέη της Λυρικής αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 10 εκατ. ευρώ. «Αμεσα χρειάζονταν 5 εκατ. ευρώ. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι τα χρέη προς το ΙΚΑ ανέρχονται σε 3.524.000 ευρώ και δεν βλέπω πώς μπορούν να καλυφθούν. Σε αυτό το πλαίσιοπραγματικά ούτε μπορώ να παραμείνω στη θέση μουούτε έχει νόημα να παραμείνω. Κακώς, τελικά, ανανεώθηκε η θητεία μου τον περασμένο Μάιο. Από τότε είχα θελήσει να απαλλαγώ, αλλά ο υπουργός μού ζήτησε να παραμείνω ώσπου να βρεθεί κάποιος άλλος. Ωστόσοαυτή τη στιγμή μου είναι αδύνατον να παραμείνω έστω και μία ημέρα. Δύο πράγματα ζήτησα:τη διευθέτηση των οικονομικών ζητημάτων, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του θεάτρου, και την αλλαγή του νόμου που διέπει τη λειτουργία της ΕΛΣ. Τίποτε από τα δύο δεν έγινε. Βρήκα όσους ιδιωτικούς πόρους ήταν δυνατό, από εκεί και πέρα δεν γινόταν να βρεθούν άλλοι. Ας μην ξεχνάμε ότι βιώνουμε και περίοδο οικονομικής κρίσης».

Στη συνέχεια της επικοινωνίας του με «Το Βήμα» ο κ. Κυριακόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το πρόβλημα δεν αφορά στενά τη Λυρική, αλλά επεκτείνεται στη λειτουργία όλων των δημόσιων οργανισμών. «Φαντάζομαι ότι το Μουσείο της Ακρόπολης δεν έχει, ίσως, αντίστοιχα προβλήματα. Το Εθνικό Θέατρο όμωςή η Εθνική Πινακοθήκη έχω την αίσθηση ότι τα αντιμετωπίζουν σε κάποιο βαθμό. Η άποψή μου είναι ότι κανείς δεν μπορεί να τα κάνει όλα. Σαφώς το μοναδικό λυρικό θέατρο της χώρας χρήζει καλύτερης μεταχείρισης. Ωστόσο, όταν αποφασίζουμε ότι οφείλουμε να χρηματοδοτούμε τα πάντα, από αθλητικές ομάδες ως την τελευταία πολιτιστική εκδήλωση της περιφέρειας, είναι πολύ λογικό κάποια στιγμή να μην υπάρχουν τα απαιτούμενα χρήματα για όλα. Θα πρέπει η πολιτεία να επιλέξει τι και ποιους πραγματικά θέλει να στηρίξει και, όταν αποφασίσει, να εξασφαλίσει αντιστοίχως και τη βιώσιμη λειτουργία τους. Αυτή τη στιγμή, με τα υπέρογκα χρέη, αισθάνομαι ότι δεν έχω πρόσωπο στην κοινωνία. Δεν γίνεται δουλειά με αέρα κοπανιστό. Αν το κράτος δεν έχει χρήματα για τη Λυρική Σκηνή, τότε τι να πω… ας την κλείσει!».

Τ όσο ο κ. Κυριακόπουλος όσο και η κυρία Βένια Παπαθανασοπούλου, μέλος του ΔΣ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στέκονται ιδιαιτέρως στα «τεράστια ανελαστικά έξοδα λειτουργίας της Λυρικής, τη στιγμή μάλιστα που τα χρήματα για τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό έχουν συρρικνωθεί όσο δεν παίρνει άλλο».

Σε ό,τι αφορά την κυρία Παπαθανασοπούλου, η οποία, σύμφωνα με φήμες που κυκλοφόρησαν χθες, φερόταν να έχει υποστηρίξει την προσωρινή (για το διάστημα Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου 2009) αναστολή λειτουργίας της ΕΛΣ στη συνεδρίαση του ΔΣ την περασμένη Τετάρτη- κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Κυριακόπουλος ανακοίνωσε την παραίτησή του-, η ίδια διαψεύδει ότι συνέβη κάτι τέτοιο. «Το μόνο που είπα», διευκρινίζει χαρακτηριστικά, «είναι να εξετάσουμε την κατάσταση επί ρεαλιστικών συνθηκών σε σχέση και με την πραγματικότητα την οποία δημιουργεί και αυτή ακόμη η νέα γρίπη, και να δούμε ποια είναι η ενδεδειγμένη στάση αναφορικά με την ορθολογικότερη χρήση των πόρων που διαθέτουμε». Σε ό,τι αφορά τα πρακτικά ζητήματα που ανακύπτουν, η κυρία Παπαθανασοπούλου ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται νέα συνεδρίαση του ΔΣ υπό τον αντιπρόεδρο κ. Αθανάσιο Θεοδωρόπουλο, ούτως ώστε να υπάρξει ενημέρωση των νέων μελών για τα τρέχοντα θέματα, αλλά και να ληφθούν αποφάσεις για την έναρξη της καλλιτεχνικής περιόδου, η αυλαία της οποίας έχει προγραμματιστεί να ανοίξει στις 7 Οκτωβρίου με τον «Ριγκολέτο» του Βέρντι στο θέατρο Ολύμπια, περυσινή επιτυχία της ΕΛΣ.

  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: «Μετά τις εκλογές οι εξελίξεις»

«Το αποδεκτό ή μη της παραίτησης προκύπτει με την πράξη διορισμού ενός νέου προέδρου» απάντησε από την πλευρά του το υπουργείο Πολιτισμού σε ερώτηση του «Βήματος» σχετικά με τις εξελίξεις στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια απάντηση, «η ηγεσία του ΥΠΠΟ λόγω ευαισθησίας για την προεκλογική περίοδο που διανύουμε δεν πρόκειται να προβεί σε τέτοια πράξη ως την ημερομηνία τέλεσης των εκλογών. Οι τρέχουσες δαπάνες της Λυρικής εξυπηρετούνται κανονικά (μισθοδοσία, πολιτιστικό επίδομα κτλ.), ενώ σε ό,τι αφορά τις οφειλέςαπομένει να διευκρινιστεί το ακριβές ύψος τους και έχει ήδη κινηθεί η διαδικασία για να πιστωθεί το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ την επόμενη εβδομάδα».

ΙΣΜΑ Μ. ΤΟΥΛΑΤΟΥ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: