Παραιτήσεις και πιθανό λουκέτο στη Λυρική

Το ογκώδες σκηνικό της πιο πρόσφατης παραγωγής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την «Αΐντα» στο Ηρώδειο συζητήθηκε πολύ (και στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο). Ήταν όμως ενδεικτικό της νέας «φτωχότερης» περιόδου συμπαραγωγών- εδώ με το περίφημο Φεστιβάλ της Βερόνας- στην οποία οδηγήθηκε η Λυρική λόγω καθυστερήσεων και μείωσης της κρατικής επιχορήγησης
 • Οι πιστωτές πολιορκούν, τα χρέη αυξάνονται, η επιχορήγηση μειώνεται και καθυστερεί: η Λυρική Σκηνή σε κρίση, με τον πρόεδρό της υπό παραίτηση και ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο προσωρινού λουκέτου

Ήταν στραβό το κλήμα, λέει ο λαός, το έφαγε κι ο γάιδαρος. Ή μάλλον η καθυστέρηση- πέραν της πολύ μεγάλης μείωσης- της κρατικής επιχορήγησης προς την Εθνική Λυρική Σκηνή. Συν μια υπουργική οδηγία η οποία αποστερεί την κρατική σκηνή από τα (σημαντικά) έσοδα των προαγορασμένων εισιτηρίων από σχολεία για την παιδική όπερα.

Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, λένε μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΣ, οι οποίοι στην τελευταία συνεδρίασή τους έθεσαν επί τάπητος την παραίτηση του προέδρου (και άλλοτε προέδρου του ΣΕΒ) Οδυσσέα Κυριακόπουλου, που εστάλη στο υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και πρόταση ακόμη και για εξάμηνο κλείσιμο της Λυρικής ώστε να ρυθμιστούν τα συσσωρευμένα χρέη τα οποία «προς τράπεζες και προμηθευτές ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ», σύμφωνα με τον απολογισμό τους.

«Η Πολιτεία με τις καθυστερήσεις, τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας και τις βραχυπρόθεσμες προσπάθειες περιορισμού του ελλείμματος με ανάγκασε για πρώτη φορά στην καριέρα μου να εμφανίζομαι ασυνεπής, ενώ κινδυνεύει και το ποινικό μου μητρώο», αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Κυριακόπουλος. Και μιλά για οικονομικό αδιέξοδο, προσθέτοντας πως «οι κυρώσεις πλέον είναι πολλές χωρίς ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, με αγωγές εξώσεως και ποινικές συνέπειες για τον πρόεδρο του Δ.Σ.». Θυμίζει τέλος ότι το 2008 «αποφασίσθηκε να λάβει η ΕΛΣ 10 εκατ. ευρώ έκτακτη επιχορήγηση σε δύο δόσεις για να καλυφθούν τα μέχρι τότε χρέη, αλλά η δέσμευση αυτή υλοποιήθηκε μόνο κατά το ήμισυ».

Από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού δηλώθηκε χθες το απόγευμα στα «ΝΕΑ» πως «το αποδεκτό ή μη της παραίτησης προκύπτει με την πράξη διορισμού ενός νέου προέδρου στη Λυρική Σκηνή. Η ηγεσία του ΥΠΠΟ λόγω ευαισθησίας για την προεκλογική περίοδο που διανύουμε δεν πρόκειται να προβεί σε τέτοια πράξη μέχρι την ημερομηνία τέλεσης των εκλογών». Σε ερώτηση δε για τα ελλείμματα, υποστήριζαν πως «οι τρέχουσες δαπάνες εξυπηρετούνται κανονικά και δεν επηρεάζονται από την παραίτηση». Προσέθεταν δε πως «ήδη έχει κινηθεί διαδικασία για να πιστωθεί το ποσό του ενός εκατ. ευρώ την επόμενη εβδομάδα». Μετά την επιστολή παραίτησης του προέδρου, δηλαδή, το υπουργείο αίφνης πιστώνει ένα εκατ. ευρώ, όταν τα ανελαστικά έξοδα κάθε μήνα είναι της τάξης του 1,5 – 2 εκατ. ευρώ (ενοίκια, μισθοδοσία κ.λπ.) και όταν κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2008- 2009 για έναν κύκλο παραστάσεων της τάξης των 30 εκατ. ευρώ η κρατική σκηνή εισέπραξε μόνο 18 εκατ., μεγαλώνοντας την τρύπα των ελλειμμάτων, τα οποία την περίοδο 2007- 2008 ήταν ήδη 13 εκατ. ευρώ. Ακόμη, με δεδομένο ότι η Λυρική χρωστά στο ΙΚΑ κάπου 3,5 εκατ. ευρώ – χρέη τα οποία της αποκλείουν τη χορήγηση φορολογικής ενημερότηταςτο ένα εκατ. που θα πιστώσει καθυστερημένα το υπουργείο θα πάνε ασυζητητί, σύμφωνα με πηγές, σε αυτό. Και να σκεφθεί κάποιος ότι εκεί που το 2008- 2009 η Λυρική Σκηνή παρουσίασε 14 οπερατικές παραγωγές, τέσσερις παραγωγές χορού και τρία ρεσιτάλ, για το 2009- 2010 έχει προγραμματίσει μόνο 11 παραγωγές όπερας και τρεις μπαλέτου και μάλιστα κυρίως επαναλήψεις (άρα με φθηνότερο κοστολόγιο) και σε συμπαραγωγή με ευρωπαϊκά λυρικά θέατρα- η οικονομική κρίση έχει επιβάλει διεθνώς στον κόσμο της όπερας το «μοίρασμα» των εξόδων… Σύμφωνα με τον απολογισμό του Δ.Σ. που θα συζητηθεί στην «καυτή», όπως αναμένεται, συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης (αφού ενημερωθούν δύο νέα μέλη- το ένα εκπρόσωπος της ορχήστρας) το ύψος της επιχορήγησης για να «τα βγάζει πέρα» η Λυρική θα έπρεπε να είναι 25 εκατ. ευρώ (ενδεικτικά στην Όπερα του Παρισιού είναι 100 εκατ.) και η εγγεγραμμένη στον κρατικό προϋπολογισμό από 13,6 εκατ. ευρώ έφθασε σε 18 εκατ. ευρώ για το 2009, από τα οποία δεν έχουν καν δοθεί τα περισσότερα.

Σε αριθμούς

1 εκατ. ευρώ πιστώνει το ΥΠΠΟ

10 εκατ. χρέη σε πιστωτές

2 εκατ. μηνιαίως τα ανελαστικά έξοδα

3,5 εκατ. ευρώ χρέη στο ΙΚΑ

100.000 εισιτήρια τον χρόνο

7.000 κατά μέσον όρο σε κάθε παραγωγή

3,5 εκατ. ευρώ έσοδα από εισιτήρια

 • Οδηγία κόβει τα προαγορασμένα εισιτήρια

Τα 100.000 εισιτήρια που κόβει κατά μέσον όρο ετησίως η Εθνική Λυρική Σκηνή δεν καλύπτουν πάνω από το 12% των εσόδων της. Το 70% καλύπτεται από το υπουργείο Πολιτισμού και ένα ακόμη ποσοστό από χορηγίες (που στη σεζόν που έληξε αυξήθηκαν στο 1 εκατ. ευρώ). Από τα εισιτήρια όμως τα έσοδα δεν είναι πάνω από 3,5 εκατ. τον χρόνο. Τα περισσότερα δε είναι ομαδικά προαγορασμένα εισιτήρια για την εξαιρετικά επιτυχημένη παιδική όπερα- ήτοι εισιτήρια που προαγόραζαν ομαδικά τα σχολεία. Για τη φετινή σεζόν αυτή η ισχυρή τονωτική ένεση στα οικονομικά της Λυρικής καταργείται με βάση οδηγία του υπουργού Υγείας (με αιτιολογικό την πανδημία της γρίπης των χοίρων).

Του Παύλου Ηλ. Αγιαννίδη, ΤΑ ΝΕΑ : Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: