Τα ρίχνει στην κυβέρνηση, φεύγει από Λυρική

  • Ο Οδ. Κυριακόπουλος, ισχυρός άνδρας και πρόεδρος του Δ.Σ. που απομάκρυνε τον Στ. Λαζαρίδη, στην επιστολή παραίτησής του αναφέρεται στο οικονομικό αδιέξοδο του οργανισμού
  • Εγκαταλείπει το πλοίο της Λυρικής Σκηνής λίγο πριν αυτό βουλιάξει.

Ο Οδ. Κυριακόπουλος αναφέρει στην επιστολή του ότι αν παραμείνει στην ΕΛΣ... κινδυνεύει το ποινικό του μητρώο

Ο Οδ. Κυριακόπουλος αναφέρει στην επιστολή του ότι αν παραμείνει στην ΕΛΣ… κινδυνεύει το ποινικό του μητρώο

Την εντύπωση αυτή δίνει ο πρόεδρος της ΕΛΣ Οδυσσέας Κυριακόπουλος, με την παραίτηση που υπέβαλε στις αρχές της εβδομάδας στον υπουργό Πολιτισμού, επικαλούμενος δισβάσταχτα οικονομικά χρέη. Το πρόβλημα όμως δεν προέκυψε τις τελευταίες μέρες, ούτε μπορούσε να διορθωθεί παραμονές των εκλογών.

Ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος, πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, ήταν επιλογή του Γιώργου Βουλγαράκη. Ανέλαβε το τιμόνι της Λυρικής τον Απρίλιο του 2006. Ενα από τα πρώτα μελήματά του, όπως και ολόκληρου του Δ.Σ. της ΕΛΣ, ήταν να κηρυχθεί έκπτωτος «λόγω διοικητικής ανεπάρκειας» ο καλλιτεχνικός διευθυντής Στέφανος Λαζαρίδης, ένας διεθνώς αναγνωρισμένος σκηνοθέτης και σκηνογράφος.

Στην επιστολή παραίτησής του, ο κ. Κυριακόπουλος αναφέρει πως η Πολιτεία με τις καθυστερήσεις, την γραφειοκρατία και τις βραχυπρόθεσμες προσπάθειες περιορισμού του ελλείμματος, τον κατέστησε ασυνεπή στις υποχρεώσεις της ΕΛΣ προς τρίτους, με αποτέλεσμα να κιδυνεύει ακόμη και το ποινικό του μητρώο. Στο παρελθόν είχε εκθέσει την κατάσταση των οικονομικών του λυρικού θεάτρου στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ,τους είχε ενημερώσει ότι υπάρχει έλλειμμα ύψους 10 εκατ. ευρώ. Τον Σεπτέμβριο του 2008, οι τότε υπουργοί Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης και Πολιτισμού Μιχ. Λιάπης αποφάσισαν να χορηγηθεί αυτό το ποσόν στην ΕΛΣ ως έκτακτη εισφορά σε δύο δόσεις. Τελικά, έλαβε τα μισά. Σήμερα τα χρέη τής ΕΛΣ ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ αντί των 7 εκατ. που ήταν στην αρχή του χρόνου και απειλούνται με αγωγές εξώσεων και ποινικές συνέπειες ο ίδιος και τα μέλη τού Δ.Σ. Αναφέρει ότι μόνο οι οφειλές προς το ΙΚΑ ανέρχονται στα 3,5 εκατ. ευρώ. Κι όλα αυτά προέκυψαν μετά την κατάργηση του Ειδικού Λογαριασμού, απ’ όπου τροφοδοτούνταν η ΕΛΣ.

Η απάντηση του ΥΠΠΟ ήταν η ακόλουθη: «Η ηγεσία του ΥΠΠΟ, λόγω ευαισθησίας για την προεκλογική περίοδο, δεν πρόκειται να προβεί σε διορισμό νέου προέδρου τού Δ.Σ μέχρι την ημερομηνία τέλεσης των εκλογών».

Οσο για το οικονομικό «άνοιγμα» της κρατικής σκηνής, το ΥΠΠΟ υποστηρίζει ότι «οι τρέχουσες δαπάνες εξυπηρετούνται κανονικά και δεν επηρεάζονται από την παραίτηση του προέδρου. Εχει ήδη κινηθεί η διαδικασία για να πιστωθεί το ποσόν του 1 εκατ. ευρώ την επόμενη εβδομάδα». [Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009]

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: