ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΟΡΩΔΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ: «Οχι» στην εμπορευματοποίηση της Λυρικής

«Ο πολιτισμός που θέλουμε δε χωράει έννοιες όπως εμπορευματοποίηση», τονίζει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Χορωδών Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στην οποία καταγγέλλει «την κρατική πολιτιστική πολιτική, που στόχο έχει την ολοκληρωτική μετατροπή του πολιτιστικού τομέα του τόπου μας σε πεδίο καπιταλιστικής κερδοφορίας και ιδεολογικής χειραγώγησης. Πολιτική που συγκεκριμενοποιήθηκε σε επίπεδο ΕΕ με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ». Χαρακτηριστικά παραδείγματα εφαρμογής της στην ΕΛΣ «αποτελούν ο νόμος Σιούφα (2084/92), που αύξησε το όριο συνταξιοδότησης των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά, και ο ιδρυτικός νόμος της ΕΛΣ (2273/94) του ΠΑΣΟΚ που τη μετέτρεψε σε ΝΠΙΔ».

«Εκτοτε η ΕΛΣ λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια διαχείρισης, υπακούοντας στις απαιτήσεις του εγχώριου αλλά και ξένου κεφαλαίου, στη λογική πλήρους εμπορευματοποίησης του πολιτισμού και ταύτισής του με έννοιες όπως επιχειρηματικότητα και ανταποδοτικότητα. Η ΝΔ, συνεχίζοντας την ίδια πολιτική, εισήγαγε τους μάνατζερς του δήθεν οικονομικού εξορθολογισμού στη διοίκηση της ΕΛΣ και σε συνδυασμό με τη μόνιμη υποχρηματοδότηση του θεάτρου δημιούργησαν έλλειμμα 12 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 3,5 είναι ασφαλιστικές οφειλές στο ΙΚΑ. Σήμερα τα αποτελέσματα τα βιώνουν πρώτοι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, που για πολλοστή φορά δεν πληρώθηκαν στην ώρα τους, ενώ ακούγονται αντιδραστικές απόψεις περί μεριδίου ευθύνης τους, εξαιτίας των διεκδικήσεών τους, προτάσεις για αναστολή λειτουργίας της ΕΛΣ, ενώ προκλητικότατη είναι η στάση συνδικαλιστών, φιλικά προσκείμενων στο ΠΑΣΟΚ, που προσπαθούν να χειραγωγήσουν τους εργαζόμενους και να κατευνάσουν τις αντιδράσεις τους ενόψει εκλογών».

Αυτά συμβαίνουν μετά την πρόσφατη «υπερψήφιση στη Βουλή, από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ., της ληστρικής σύμβασης του δημοσίου με το «Ιδρυμα Στ. Νιάρχος» που αφορά στην παράδοση της Λυρικής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης στους «ευεργέτες», οι οποίοι θα χρηματοδοτούνται για τη δωρεά τους από το κράτος, με πακτωλό εκατομμυρίων για 100 χρόνια. Επίσης, με τις απαιτήσεις του ιδρύματος, θα αλλάξει το πλαίσιο λειτουργίας της ΕΛΣ στην κατεύθυνση της μείωσης του προσωπικού, κατάργησης κλάδων εργαζομένων, ελαστικών μορφών απασχόλησης, εθελοντισμού, προγραμμάτων stage κλπ.».

«Οι εργαζόμενοι της Λυρικής αλλά και ο λαός δεν πρέπει να ανεχθούν αυτή την κατάσταση», τονίζεται. «Πρέπει να αντιδράσουν, να συνταχθούν στο πλευρό των ταξικών δυνάμεων, που παλεύουν για έναν άλλο πολιτισμό, πέρα από ιδιωτικά συμφέροντα, από την εμπορευματοποίηση, την πολιτιστική και μορφωτική υποβάθμιση.

Για μια Λυρική Σκηνή που θα παράγει καλλιτεχνικό έργο υψηλού επιπέδου, με φτηνό εισιτήριο για να είναι προσιτή στα λαϊκά στρώματα και όχι όπως συμβαίνει τώρα με εισιτήρια των 40 και 50 ευρώ. Με ελεύθερη είσοδο για μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές.

Θέλουμε: Δημόσια Εθνική Λυρική Σκηνή, με κάλυψη όλων των εξόδων της, αλλά και της μισθοδοσίας, αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση των νόμων 2084/92 και 2273/94 του ΠΑΣΟΚ και ακύρωση της σύμβασης με το «Ιδρυμα Στ. Νιάρχος». Αμεση κάλυψη του ελλείμματος. Να μην υπάρξει καμιά αναστολή εργασιών ή αλλαγή στον προγραμματισμό της τρέχουσας καλλιτεχνικής περιόδου. Σταθερή και πλήρη απασχόληση για τους εργαζόμενους και μετατροπή όσων καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε αορίστου χρόνου». [ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 24/09/2009]

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: