ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Σε οριακό σημείο η Λυρική Σκηνή

Από την πρόσφατη κινητοποίηση των εργαζομένων της Λυρικής
  • Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού για την οριακή κατάσταση της Λυρικής Σκηνής κατέθεσε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Καζάκος.

«Με έλλειμμα που ξεπερνά τα 13 εκατ. ευρώ, με τη χρηματοδότηση από το ΥΠΠΟ να μην ξεπερνά τις ανελαστικές δαπάνες, τα προβλήματα της Λυρικής Σκηνής έχουν πάρει σοβαρές διαστάσεις», τονίζεται. «Ηδη έχουν ματαιωθεί παραγωγές, ο προγραμματισμός είναι στον αέρα, ενώ κενές θέσεις παραμένουν ακάλυπτες. Η εκχώρησή της στο ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και η ασυδοσία των εκάστοτε διορισμένων διοικήσεων, δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τους εργαζόμενους και για το κοινό. Από τη μία, η παρουσίαση παραγωγών με υπέρογκο κόστος και πανάκριβα εισιτήρια, τις κάνει απρόσιτες στη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων. Από την άλλη, το προσωπικό βρίσκεται αντιμέτωπο με το φόβο των απολύσεων, τη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, τη μη καταβολή του πολιτιστικού επιδόματος σε όλους και την αβεβαιότητα στην καταβολή της μισθοδοσίας. Επιπλέον στα πλαίσια της λειτουργίας της Λυρικής Σκηνής σαν παράρτημα του δικτύου καλλιτεχνικών γραφείων, το καλλιτεχνικό προσωπικό απαξιώνεται συνεχώς, δεν καταβάλλονται ούτε οι αποζημιώσεις που προβλέπονται από το Ν. 966/79». Ο υπουργός ερωτάται: «Ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να μπει τέλος στη συνεχιζόμενη απαξίωση της Λυρικής Σκηνής και συγκεκριμένα: Να εξασφαλίσει την πλήρη χρηματοδότησή της από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να εξασφαλίσει τα πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτή».

  • Την απόφασή του να συμμετέχει στην αυριανή 24ωρη απεργία και στο συλλαλητήριο στο Πεδίον του Αρεως, ανακοίνωσε το Σωματείο Χορωδών ΕΛΣ, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν καταργεί κανέναν αντεργατικό νόμο που οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν» και «δεν προσθέτει λύσεις, όπως λέει ο κ. Λοβέρδος, για τους εργαζόμενους, αλλά λύσεις σε όφελος του κεφαλαίου και της αύξησης των κερδών του μέσα από το δυνάμωμα της εκμετάλλευσης των εργαζομένων». Αναφέρει, επίσης, ότι «στη Λυρική το ΔΣ που έχει απομείνει ψάχνει τρόπους να μειώσει το προσωπικό. Ηδη, η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ-Τ μίλησε για επανεξέταση των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου που λήγουν, ζητώντας τη συνεργασία των σωματείων. Η συλλογική σύμβαση εργασίας των εργαζομένων της ΕΛΣ εξετάζεται από το ΥΠΠΟ. Η τρομοκρατία και η εργασιακή ανασφάλεια αυξάνεται καθημερινά».

Το Σωματείο διεκδικεί: Κατώτερο μισθό 1.500 ευρώ. Κατώτερο μεροκάματο 70 ευρώ στην πλήρη απασχόληση και σύνταξη 1.200 ευρώ. Εφαρμογή των ΣΣΕ σε όλους τους χώρους. Κατοχύρωση του επαγγέλματος. Κατάργηση της φορολογίας στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και στα καύσιμα. Αύξηση του αφορολόγητου στα 20.000 ευρώ. Ενίσχυση των ανέργων. Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού χωρίς όρους αποκλεισμού. Υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου. Επιδότηση των νέων ανέργων χωρίς καμιά προϋπόθεση. Διασφάλιση των αποθεματικών των Ταμείων μας από τη χασούρα του χρηματιστηριακού τζογαρίσματος. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων Σιούφα – Ρέππα – Πετραλιά. Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Κατάργηση των εισφορών για τον κλάδο υγείας και τη συμμετοχή στα φάρμακα. Επαναφορά των 50 ενσήμων για το βιβλιάριο ασθενείας. Εξίσωση των ορίων ηλικίας των πνευστών, χορευτών, ηθοποιών μελοδράματος που πρωτοασφαλίστηκαν μετά το 1993 με των συναδέλφων τους που ίσχυαν πριν το 1993. Να μη βγει καμία κατηγορία καλλιτεχνών από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Ενταξη όλων των καλλιτεχνών στην κατηγορία των Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Εφαρμογή του Ν. 966/79 (αποζημίωση καλλιτεχνών – τεχνικών) σε όλους τους εργαζόμενους της Λυρικής με σύμβαση αορίστου χρόνου. Πλήρη σταθερή εργασία για όλους. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Οχι στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, στις ιδιωτικοποιήσεις και στις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για τον πολιτισμό στο 2%. Επαρκή χρηματοδότηση των κρατικών θεάτρων. Να μη γίνει καμία περικοπή θέσεων εργασίας και δραστηριοτήτων τους. [ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2009]

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: