Ετσι μπορεί να σωθεί η Λυρική

  • Ο νέος πρόεδρος κ. Νίκος Μουρκογιάννης αναλύει το σχέδιο εξυγίανσης για την Οπερα της Ελλάδος
  • Του Δημητρη Pηγοπουλου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 23/04/2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ. «Το θέμα του κλεισίματος της Λυρικής εξακολουθεί να επικρέμαται, δεν έχω κερδίσει ακόμα το δικαίωμα να ζητήσω να μη γίνει».

Ο νέος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κλείνει σήμερα ένα μήνα στο τιμόνι ενός ιστορικού, αλλά εξαιρετικά προβληματικού δημόσιου οργανισμού, η τύχη του οποίου θα κριθεί τους επόμενους κρίσιμους μήνες. Το μέχρι πριν από λίγο καιρό αδιανόητο ενδεχόμενο εμφανίζεται σήμερα ως μια πιθανότητα, καθώς η μία και μοναδική μας κρατική σκηνή είναι χρεωμένη με 14 εκατ. ευρώ. Ενα μπαράζ ματαιώσεων και αναβολών παραγωγών στην τρέχουσα σεζόν αποκάλυψε το οξύ οικονομικό πρόβλημά της με φόντο τη δημοσιονομική κρίση της χώρας και την αμφιλεγόμενη δυνατότητα του υπουργείου Πολιτισμού να προστρέξει άμεσα σε βοήθεια.

Ο κ. Νίκος Μουρκογιάννης επέστρεψε στην Αθήνα ύστερα από 35 χρόνια επιτυχημένης σταδιοδρομίας στο εξωτερικό. Ειδικός στον τομέα της Εταιρικής Στρατηγικής και της Στρατηγικής Ηγεσίας, έχει κάνει πολλές φορές την ίδια δουλειά: έχει βοηθήσει καταχρεωμένες επιχειρήσεις να βγουν από τη δύσκολη θέση και, τελικά, να ορθοποδήσουν. Κάτι σαν σύμβουλος επιχειρήσεων σε κρίση, δηλαδή. «Ξέρετε, η Λυρική δεν είναι η πιο δύσκολη αποστολή που έχω αναλάβει». Παρ’ όλα αυτά, γνωρίζει πολύ καλά ότι βρίσκεται καταμεσής μιας φουρτουνιασμένης θάλασσας.

Μας μιλάει από τα καλαίσθητα γραφεία της οδού Πανεπιστημίου και ίσως είναι η πρώτη και τελευταία φορά που τον συναντάμε εκεί. Στο πρώτο πακέτο μείωσης (ανελαστικών) δαπανών που ενέκρινε το Δ. Σ. της ΕΛΣ υπό την προεδρία του στις 7 Απριλίου περιλαμβάνεται η μεταφορά των γραφείων σε άγνωστο χώρο προκειμένου να εξοικονομηθεί το σημαντικό ενοίκιο. «Θα επιστρέψετε στην παλιά σας, φθαρμένη έδρα στη Χαριλάου Τρικούπη; Ακούγεται σαν μεγάλο σοκ», τον ρωτάω. «Ισως ούτε κι εκεί. Γιατί με τα 3.000 ευρώ τον μήνα που θα δίνουμε μπορούμε να σώσουμε μία θέση από το προσωπικό».

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας, ο κ. Μουρκογιάννης ανακοινώνει ένα δεύτερο πακέτο μείωσης δαπανών, πολλαπλάσιας απόδοσης σε σχέση με το πρώτο, αφού θα επιτρέψει στον οργανισμό να κάνει επιπλέον οικονομία 7.8 εκατ. ευρώ. Πώς; Κυρίως με τη μη ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Από τους 773 εργαζομένους της Λυρικής οι 337 είναι ορισμένου χρόνου. Θα εξαιρεθούν περιπτώσεις που ενδεχομένως θα κριθούν απολύτως απαραίτητες για τις παραστάσεις του θεάτρου. Ταυτόχρονα συστήνεται Επιτροπή Αξιολόγησης για τους μόνιμους εργαζομένους και δεν αποκλείεται να υποδειχθεί η πόρτα εξόδου για όσους δεν τηρούν τις προϋποθέσεις μόνιμης θέσης στον οργανισμό.

  • Eκτός το «Ολύμπια»;

Οικονομία 533.000 ευρώ ετησίως θα προκύψει από τη μη ανανέωση της σύμβασης με το θέατρο «Ακροπόλ», ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να μη συνεχιστεί η ενοικίαση της ιστορικής έδρας της ΕΛΣ στο θέατρο «Ολύμπια» που στοιχίζει 450.000 ευρώ τον χρόνο. «Οι παραστάσεις μας θα μπορούσαν να παρουσιάζονται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αν ευδοκιμήσουν οι συζητήσεις μας μαζί τους», υπογραμμίζει ο κ. Μουρκογιάννης.

Οι περισσότερες αποφάσεις έχουν τη συναίνεση των σωματείων των εργαζομένων, ενώ ορισμένες εξ αυτών είναι δικές τους προτάσεις, όπως η κατάργηση των προσκλήσεων. Στα εργασιακά θέματα αρνήθηκαν να συζητήσουν την ιδέα του νέου προέδρου για ίση αμοιβή όλων των απασχολουμένων στην ΕΛΣ προκειμένου να μη θυσιαστεί καμία θέση εργασίας. «Προχωράμε σε εκ βάθρων αλλαγές, που δεν θα σήμαιναν τίποτα χωρίς τη στήριξη των εργαζομένων», μας λέει ο κ. Μουρκογιάννης. Τώρα, αν το καράβι θα σωθεί, είναι άλλο θέμα.   «Θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες», επισημαίνει. «Από τους ίδιους τους εργαζομένους, από τα οικονομικά της χώρας, από την υπομονή των τραπεζών και των προμηθευτών μας, από το πνεύμα συνεργασίας ομογάλακτων οργανισμών και από τους “επωνύμους” της χώρας. Τους καλούμε να στηρίξουν τη Λυρική σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή της, αγοράζοντας εισιτήρια των επόμενων παραγωγών μας. Θα ήταν μεγάλου συμβολισμού κίνηση να τους δει ο κόσμος να έρχονται στο θέατρο».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: