Με λουκέτο κινδυνεύει η Λυρική

  • Ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Νίκος Μουρκογιάννης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσει το μοναδικό θέατρο όπερας της χώρας

«Ή έρχεσαι ή η Λυρική κλείνει». Απέναντι σε αυτό το δίλημμα λέει ότι βρέθηκε ο κ. Νίκος Μουρκογιάννης όταν του προτάθηκε η θέση του προέδρου του ΔΣ της ΕΛΣ. Εναν μήνα αργότερα ο διαπρεπής οικονομολόγος δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο λουκέτου στο μοναδικό θέατρο όπερας της χώρας. Δεν μπορεί καν να απαντήσει στο ερώτημα κατά πόσο το θεωρεί πιθανό. «Είναι μια απόφαση που με ξεπερνά» λέει χαρακτηριστικά. «Δεν έχω ούτε το πεπόνιούτε το μαχαίρι. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να δημιουργήσω μια βιώσιμη λύση.Ελπίζω να μην ήρθα πολύ αργά». Ως κομβικό χρόνο εξελίξεων, ο κ. Μουρκογιάννης θεωρεί τον προσεχή Μάιο. Ως τότε, υποστηρίζει, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η υλοποίηση σειράς αποφάσεων του ΔΣ. Ανάμεσά τους η αξιολόγηση όλων των εργαζομένων της ΕΛΣ που συνδέονται μαζί της με συμβάσεις αορίστου χρόνου από αρμόδια επιτροπή, την οποία θα συγκροτήσει άμεσα ο ίδιος. Παράλληλα αποφασίστηκε η εκπόνηση οργανογράμματος και εσωτερικού κανονισμού, τα οποία θα προβλέπουν προσόντα και ανώτατο αριθμό θέσεων για κάθε κλάδο, αλλά και η άμεση σύνταξη έκθεσης για ενδεχόμενες διαχειριστικές ευθύνες της προηγούμενης διοίκησης.

«Αυτό που βασικά με ενδιαφέρει να γίνει κατανοητόείναι η προσπάθεια εκ βάθρων αλλαγής, η οποία προχωρεί αυτή τη στιγμή στη Λυρική» λέει ο κ. Μουρκογιάννης, ενώ δηλώνει εντυπωσιασμένος από την «ωριμότητα των εργαζομένων» αναφερόμενος στην απόφαση των μουσικών της Ορχήστρας της ΕΛΣ να παραιτηθούν από τις υπερωριακές αμοιβές για τουλάχιστον ένα έτος, αλλά και στις προτάσεις που έγιναν από τους εργαζομένους για την εξυγίανση του οργανισμού: «Κοινό αίτημα ήταν η κατάργηση των προσκλήσεων, η οποία επικυρώθηκε ομόφωνα από το ΔΣ».

Η σύμπνοια των εργαζομένων, η ανοχή προμηθευτών και τραπεζών, η βοήθεια του ΥΠΠΟΤ και η στήριξη από το κοινό είναι παράγοντες απαραίτητοι, σύμφωνα με τον κ. Μουρκογιάννη, προκειμένου να κερδηθεί η μάχη της επιβίωσης. «Για μαςκάθε εισιτήριο που πουλάμεείναι ψήφος εμπιστοσύνης» λέει. «Ειδικά τώρα, έχουμε ανάγκη τη στήριξη των επωνύμων. Να έρθουν στις παραστάσεις μας αγοράζοντας το εισιτήριό τους».

«Ψαλίδι» παντού
Στο πλαίσιο των περικοπών για τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση πόρων, το ΔΣ αποφάσισε να μην ανανεώσει τη σύμβαση με το θέατρο Ακροπόλ. Ετσι η παιδική σκηνή και η οπερέτα θα μεταστεγαστούν. Αναφερόμενος στο γενικότερο «ψαλίδι» δαπανών και με την κρατική επιχορήγηση να φτάνει το ποσό των 17 εκατ. ευρώ, ο κ. Μουρκογιάννης κάνει λόγο για «οικονομίες» ύψους 9 εκατ. ευρώ. Από πού προκύπτουν τα χρήματα αυτά; «Ενα μεγάλο μέροςεξοικονομείται από τη μη ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου, οι οποίες είτε έληξαν είτε λήγουν. Μιλάμε για 337 άτομα επί συνόλου 773 εργαζομένων.Σημαντικά ποσά θα εξοικονομηθούν επίσης από τα ενοίκια του Ακροπόλ,από την κατάργηση πληρωμών υπερωριών, επιμισθίων και διπλών προβών, από την κατάργηση των διπλών συμβάσεων,αλλά και από τη μεταστέγαση των γραφείων των διοικητικών υπηρεσιών.Παράλληλααποφασίστηκε η ακύρωση των παραστάσεων της Πειραματικής Σκηνής, λόγω ανεπάρκειας των αναγκαίων κονδυλίων».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: