Βαρύτατες κατηγορίες εξαπολύει η Όπερα Θεσσαλονίκης κατά του καλλιτεχνικού διευθυντή

Βαρύτατες κατηγορίες κατά του έως σήμερα καλλιτεχνικού διευθυντή της Όπερας Θεσσαλονίκης, Γιάννη Γιαννίση, για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος εξαπέλυσαν την Τετάρτη, σε συνέντευξη Τύπου, τα μέλη της Εφορείας του συγκεκριμένου φορέα.

Όπως υποστήριξαν, δια στόματος της προέδρου, Πηνελόπης Σερδάρη, «ο καλλιτεχνικός διευθυντής ενεργούσε αυτόβουλα, χωρίς την έγκριση της Διοίκησης, πραγματοποιούσε μεγάλες δαπάνες για αλλαγή εξοπλισμού, μετακινήσεις και γεύματα, για παροχή προσωπικών νομικών συμβουλών από νομικό γραφείο των Αθηνών και για συνεργασία με διαφημιστική εταιρεία των Αθηνών, ενώ υπέγραφε συμβάσεις με εξαιρετικά υψηλές αμοιβές σε σύγκριση με παλαιότερες παραγωγές, συμπεριλαμβανομένης και του ιδίου, σε πρωταγωνιστικό ρόλο, με αμοιβή τριπλάσια της κανονικής».

«Ο καλλιτεχνικός διευθυντής αγνοώντας συστηματικά τις επανειλημμένες συστάσεις και επισημάνσεις της Διοίκησης σχετικά με την προσεκτική οικονομική διαχείριση και καταστρατηγώντας τις αποφάσεις της, πραγματοποίησε αυθαίρετα και παράνομα, σε διάστημα τεσσάρων μηνών, τρεις παραγωγές συνολικού ύψους 1.750.000 ευρώ» τονίζουν τα μέλη της Εφορείας, σε σχετική ανακοίνωσή τους και προσθέτουν: «Ενώ όταν ο κ. Γιαννίσης ανέλαβε καθήκοντα καλλιτεχνικού διευθυντή, η Όπερα Θεσσαλονίκης παρουσίαζε οικονομικό πλεόνασμα ύψους 476.527 ευρώ, σήμερα οφείλει 1.200.000 ευρώ περίπου».

Όπως επισημάνθηκε, εξάλλου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής έχει να εμφανιστεί στα γραφεία της όπερας από τις 23 Ιανουαρίου, παρόλο που συνεχίζει να πληρώνεται κανονικά (με αμοιβή 6.198 ευρώ μηνιαίως) για τα καθήκοντά του.

Τα μέλη της Εφορείας ανέφεραν ακόμη ότι ενημέρωσαν τον υπουργό και τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για την παραπάνω κατάσταση, με συνεχείς επιστολές, από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Απρίλιο του 2010, χωρίς να λάβουν απαντήσεις.

Επίσης, επισήμαναν ότι τα παραπάνω γεγονότα είναι καταγραμμένα στα πρακτικά της Εφορείας, ενώ τα περισσότερα από αυτά αναφέρονται και σε σχετική έκθεση των ορκωτών λογιστών.

Σχετικά με την ανακοίνωση του υπουργείου για τη συγχώνευση της Όπερας με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, η κ. Σερδάρη τόνισε ότι δεν είχε καμία ενημέρωση από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, και πρόσθεσε: «Δεν είναι δυνατόν μια πόλη, όπως η Θεσσαλονίκη να μην έχει τη δική της Λυρική Σκηνή, όταν όλες οι μεγάλες, αλλά και μικρότερες πόλεις της Ευρώπης και των Βαλκανίων διαθέτουν λυρικά θέατρα με ιστορία ετών».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: