Όπερα Θεσσαλονίκης, είπατε;

Εποχή των παχιών αγελάδων… Από την παράσταση του «Βαφτιστικού» στην Όπερα Θεσσαλονίκης

Αν μη τι άλλο, κατά πώς δείχνουν οι εξελίξεις, με τη «δημόσια διαβούλευση» δεν τα πάνε και πολύ καλά στην οδό Μπουμπουλίνας. Τώρα που, λόγω έλλειψης ρευστού, έχουν σφίξει τα πράγματα, οι αποφάσεις, τουλάχιστον αυτές που αφορούν περικοπές, φαίνεται πως παίρνονται… εν αγνοία του άμεσα ενδιαφερομένου!

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει κανείς αν αναλογιστεί πως, ενώ το μεσημέρι της Τετάρτης 12/5 η διοίκηση της Όπερας Θεσσαλονίκης καλούσε σε συνέντευξη τύπου τους πολιτιστικούς συντάκτες, προκειμένου να ενημερώσει «για την πραγματική εικόνα της Ο.Θ.», η οποία έκλεινε με την «ευχή» το ΥΠΠΟ να προωθήσει το σχέδιο νόμου περί πλήρους αυτονόμησής της και μετατροπής της σε ΝΠΙΔ, ώστε «η Θεσσαλονίκη επιτέλους να αποκτήσει τη δική της Λυρική Σκηνή», από την οδό Μπουμπουλίνας, ήδη από το απόγευμα της Τρίτης, είχαν ανακοινώσει τη συγχώνευσή της με το ΚΘΒΕ!

Κατά τα λοιπά, στη χθεσινή συνέντευξη η πρόεδρος της (υπό κατάργηση) διοίκησης της Όπερας Θεσσαλονίκης Πηνελόπη Σερδάρη και τα μέλη Χρ. Γρηγοριάδης, Αλ. Ματθαιουδάκη, Ουρ. Ξυνού-Ρίζου, Αλ. Χαρατσάρη προέβησαν σε απολογισμό της εννεάμηνης θητείας τους, κατηγορώντας τον καλλιτεχνικό διευθυντή του οργανισμού Γιάννη Γιαννίση για το έλλειμμα 1.200.000 ευρώ που παρουσιάζει η Όπερα. Σημειώνοντας ότι όταν ανέλαβε ο κ. Γιαννίσης, τον Οκτώβριο του 2008, βρήκε πλεόνασμα σχεδόν μισού εκατομμυρίου ευρώ, τον κατηγορούν ότι εξαιτίας της σπάταλης διαχείρισης (υπερδιπλάσιας της ετήσιας επιχορήγησης), τόσο σε λειτουργικά έξοδα όσο και σε παραγωγές που αποφάσισε αυθαίρετα (Don Giovanni, Μαγικός Αυλός, Βαφτιστικός, συνολικού ύψους 1.750.000 ευρώ) στις οποίες «εξασφάλιζε τόσο γι’ αυτόν όσο και για τη σύζυγό του πρωταγωνιστικούς ρόλους με υπέρογκες αμοιβές, το ίδιο δε και για τους λοιπούς προσωπικούς του φίλους», ο οργανισμός αδυνατεί σήμερα να αποπληρώσει τα χρέη του. Παράλληλα, η Εφορεία της Όπερας «καρφώνει» το ΥΠΠΟ, υπογραμμίζοντας ότι «καμία αντίδραση και καμία απάντηση δεν υπήρξε εκ μέρους του» στις 12 συνολικά επιστολές της με τις οποίες ενημέρωνε για την κατάσταση. [Η ΑΥΓΗ: 14/05/2010]

Σχολιάστε