ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: Υπουργικά μπράβο… για τη συρρίκνωσή της

  • Παρέμβαση του ΠΑΜΕ και σωματείων στον υπουργό, για να αρθούν οι ποινές σε εργαζόμενους λόγω συνδικαλιστικής δράσης
Από κινητοποίηση εργαζομένων καλλιτεχνών, έξω από το θέατρο

Την εγγύηση του υπουργού Πολιτισμού – Τουρισμού, Π. Γερουλάνου, ότι θα πάρει πίσω η διοίκηση της Λυρικής Σκηνής τις ποινές που επιβλήθηκαν στους εργαζόμενους λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης, ζήτησαν χτες από τον υπουργό εργαζόμενοι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, του ΣΕΗ, της ΠΟΘΑ, του ΠΜΣ και του Σωματείου Χορωδών ΕΛΣ, σε παράσταση που έκαναν στο ΥΠΠΟΤ. Μετά πολλών βασάνων και διαμαρτυριών των εργαζομένων, ο υπουργός τους δέχτηκε στο γραφείο του, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο (της «εξυγίανσης»!) του ΔΣ της Λυρικής, Νίκο Μουρκογιάννη.Κατά την έξοδό του από το ΥΠΠΟΤ ο Ν. Μουρκογιάννης ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τους εργαζόμενους, οι οποίοι απαίτησαν την ακύρωση των ποινών που επέβαλε στους εργαζόμενους. «Να κλείσετε ραντεβού», απάντησε και έφυγε ο Ν. Μουρκογιάννης.

Στη συνάντηση με τον υπουργό οι εργαζόμενοι, εκτός από την ακύρωση των ποινών, για τις οποίες ο υπουργός απάντησε ότι θα ερευνήσει το αν έχουν επιβληθεί «δίκαια» (σ.σ. λες και υπάρχει δίκαιη ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης), έθεσαν και τα άλλα φλέγοντα προβλήματα της Λυρικής. «Δεν μπορώ να δώσω 30 εκατομμύρια για τη Λυρική Σκηνή», απάντησε. Ουδέποτε βέβαια δόθηκαν τόσα χρήματα, αλλά για τη δημιουργία εντυπώσεων ο υπουργός μπορεί να ανεβάζει όσο θέλει το ποσό. Οσον αφορά στη μείωση των εργαζομένων, ο υπουργός ισχυρίστηκε πως υπάρχουν πάρα πολλοί εργαζόμενοι. Εξαρτάται πώς το βλέπει κανείς. Οταν κλείνεις τις μισές σκηνές οι εργαζόμενοι θα είναι πολλοί. Αν αφήσεις τις σκηνές όπως είναι μπορεί να μην αρκούν.

Οταν οι εργαζόμενοι έθεσαν το θέμα της ενοικίασης από την πλευρά της πολιτείας του κτιρίου στο «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος», όπου θα στεγαστεί η Λυρική, ο υπουργός δεν απάντησε «γιατί δεν είναι ενήμερος για το νόμο».

Σε άλλο μήκος κύματος η συνάντηση του Π. Γερουλάνου με τον Ν. Μουρκογιάννη, στον οποίο έδωσε «θερμά συγχαρητήρια» για τα «σοβαρά βήματα εξυγίανσης» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από την ανάληψη των καθηκόντων του – δηλαδή, την ταχύτατη εφαρμογή των κυβερνητικών εντολών για τον …οικονομικό, εργασιακό και καλλιτεχνικό αποδεκατισμό του μοναδικού κρατικού λυρικού θεάτρου, σε διάστημα 65 ημερών από το διορισμό του.

Με σχετική ανακοίνωσή του, το ΔΣ της ΕΛΣ επαίρεται ότι «τα μέτρα που έχουν ταχύτατα ληφθεί» και «συνιστούν την πρώτη φάση του προγράμματος εξυγίανσης» σήμαναν τη μείωση του κόστους λειτουργίας της ΕΛΣ «κατά 37,5%, δηλαδή 12 εκατ. ευρώ», όταν οι προβλεπόμενες ετήσιες ανελαστικές δαπάνες της μέχρι την 1/4/2010 κυμαίνονταν στα 25 εκατ., ενώ η επιχορήγηση του ΥΠΠΟΤ περιορίστηκε σε 17,1 εκατ. ευρώ ετησίως.

Χάρη σ’ αυτό το οικονομικό «επίτευγμα» της διοίκησης του οργανισμού (έτσι το αποκαλεί η ανακοίνωσή της) και «άλλων μέτρων, όπως η αποκρυστάλλωση ενός εφικτού καλλιτεχνικού οράματος και η προσπάθεια μετατροπής της ΕΛΣ σε πρότυπο οργανισμό» (;) ο υπουργός, λέει… «αποφάσισε να αναβάλει τη λήψη απόφασης για το μέλλον της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από τον Μάιο για τον Αύγουστο». Στην κρίση του υπουργού – λέει – «για τη συνέχεια ή μη της λειτουργίας του υπάρχοντος Οργανισμού θα βαρύνουν τα αποτελέσματα της δεύτερης φάσης εξυγίανσης»… όπερ σημαίνει:

«Μείωση των δαπανών λειτουργίας. Επαναδιαπραγμάτευση και διακανονισμός των οφειλόμενων χρεών, η οποία σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να αντιμετωπισθεί, με ειδικό πτωχευτικό νόμο, ο οποίος εκ των πραγμάτων θα έχει δυσμενέστερες επιπτώσεις στους ενδιαφερόμενους. Πλήρης έλεγχος των συμβάσεων κι άλλων ενεργειών που δημιούργησαν τα οικονομικά προβλήματα της ΕΛΣ και απόδοση ευθυνών, όπως ο νόμος ορίζει. Εισαγωγή συνεχούς αξιολόγησης όλου του προσωπικού της ΕΛΣ για την περαιτέρω εξύψωση του επιπέδου των παραστάσεων και του επαγγελματικού προσανατολισμού των εργαζομένων. Σύνταξη οργανογράμματος και εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας κατά τα διεθνή πρότυπα, με σκοπό να καταστεί η ΕΛΣ οργανισμός ικανός να αναλάβει το έργο που θα συνεπαγόταν η μετεγκατάστασή της στο Φαληρικό Δέλτα το 2015. Τροποποίηση της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης της ΕΛΣ προς το συμφέρον του Νομικού Προσώπου». ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Σάββατο 5 Ιούνη 2010

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: