Προτεραιότητα η μείωση του ελλείμματος Διαβεβαιώσεις προς τους εργαζόμενους της Λυρικής από τον υπουργό Πολιτισμού

  • Θετικά χαρακτήρισε τα πρώτα σημάδια για την οικονομική εξυγίανση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, τονίζοντας την ανάγκη να καλυφθεί η μαύρη τρύπα των 10 εκατ. ευρώ που υπάρχει. Έκανε λόγο για κρίσιμη κατάσταση που χρειάζεται γενναίες αποφάσεις και διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων του μόνιμου προσωπικού της.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Καζάκου, που μίλησε για καθεστώς τρομοκρατίας στην Εθνική Λυρική Σκηνή, ο κ. Γερουλάνος εξέφρασε την αντίθεση του στην επιβολή ποινών και κυρώσεων από την διοίκηση της ΕΛΣ.

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, για αυτό, όπως είπε, ζήτησε «να επανεξεταστούν τα μέτρα αυτά και να δούμε την υπόθεση από την αρχή».

Από την πλευρά του, ο Κώστας Καζάκος μίλησε για προβλήματα που χρονίζουν και για κατάσταση που οδηγεί στην απαξίωση της ΕΛΣ. Ακόμα χαρακτήρισε ακανόητο και απαράδεκτο να καταλογίζεται συλλογική ευθύνη για την συνδικαλιστική δράση και να επιβάλλονται ποινές με αφαίρεση τεσσάρων ημερομισθίων από τους εργαζομένους.

«Κανένας επιχειρηματίας δεν τόλμησε ποτέ να επιβάλει ποινές και να αφαιρέσει μεροκάματα εργαζομένων. Αυτό είναι απαράδεκτο καθεστώς, που θυμίζει κατοχικές συμπεριφορές και τρομοκρατεί τους εργαζόμενους στη Λυρική Σκηνή» πρόσθεσε ο κ. Καζάκος.

«Δεν συμφωνούμε με τέτοιου είδους ποινές. Ζητήσαμε από την διοίκηση να τις πάρει πίσω» σημείωσε ο υπουργός Πολιτισμού.

Ταυτόχρονα, επισήμανε την ανάγκη για καλύτερη και ορθολογικότερη δημοσιονομική διαχείριση της ΕΛΣ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ενώ ο προϋπολογισμός της ήταν 17 εκατ. ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται άλλα 4,5 εκατ. ευρώ για τους μισθούς της ορχήστρας, έφτασε να ξοδεύει 32 εκατ. το χρόνο.

«Θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα. Ειδικά σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία χρειάζεται περικοπή δαπανών, ώστε να καλυφθεί η μαύρη τρύπα πάνω από 10 δισ. ευρώ που χρωστά σε τράπεζες και προμηθευτές» είπε ο κ. Γερουλάνος.

Και κατέληξε τονίζοντας: «Η Λυρική Σκηνή μπήκε στο σωστό δρόμο. Συμφωνήσαμε με το υπουργείο Οικονομικών να διατεθούν τα αναγκαία ποσά, ώστε να εξασφαλιστεί η πληρωμή κάποιων προμηθευτών και να δώσουμε τη δυνατότητα να προετοιμαστεί καλύτερα για την επόμενη χρονιά. Δεν θέλω κανείς να αισθάνεται ανασφάλεια, πρέπει όμως η Εθνική Λυρική Σκηνή να συνεχίσει το έργο που έχει ξεκινήσει για την εξυγίανση της».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: