Αΐντα από τα παλιά

  • Της ΠΑΡΗΣ ΣΠΙΝΟΥ, Επτά, Κυριακή 18 Ιουλίου 2010
  • Μετά τη «Νόρμα» η Εθνική Λυρική Σκηνή επανέρχεται εκτάκτως στο Ηρώδειο αυτό το καλοκαίρι με μια δεύτερη όπερα: τη δημοφιλή «Αΐντα» του Βέρντι, που βασίζεται στην ιστορική σκηνοθεσία που είχε κάνει ο Ντίνος Γιαννόπουλος, το 1991.

Από  αριστερά, Ελενα Κασσιάν, Γιάννης Γιαννίσης και Τιτσιάνα Καρούζο.

Από αριστερά, Ελενα Κασσιάν, Γιάννης Γιαννίσης και Τιτσιάνα Καρούζο.

Πρόκειται για μια μεγάλη παραγωγή με ορχήστρα, χορωδία και μπαλέτο, με έλληνες και ξένους ερμηνευτές. Η πρεμιέρα θα δοθεί την Παρασκευή, με την ιταλίδα υψίφωνο Τιτσιάνα Καρούζο στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ θα ακολουθήσουν δύο ακόμα παραστάσεις στις 24 και 28 Ιουλίου. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός και τη χορωδία ο Νίκος Βασιλείου.

Για χάρη της «Αΐντα» οι αποθήκες της Λυρικής άνοιξαν, τα παλιά κοστούμια της Λίζας Ζαΐμη φρεσκαρίστηκαν και τα ιστορικά σκηνικά του Γιάννη Καρύδη, που είχαν καταστραφεί, έγιναν από την αρχή (την προσαρμογή των σκηνικών και των κοστουμιών επιμελείται η Τότα Πρίτσα).

«Η ενθαρρυντική ανταπόκριση του κόσμου στη «Νόρμα» μάς οδήγησε να πάρουμε την απόφαση να παρουσιάσουμε μία ακόμα όπερα στο Ηρώδειο, αυτήν την εποχή. Ασφαλώς με τη λογική της οικονομίας που διέπει τη Λυρική τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε» τονίζει ο Παναγής Παγουλάτος, υπεύθυνος για τη σκηνοθετική προσαρμογή.

«Η «Αΐντα» έχει μείνει στη μνήμη του κοινού λόγω της εξαιρετικής μουσικής που έγραψε ο ώριμος Βέρντι. Είναι ένα έργο που επιδέχεται πολλές αναγνώσεις, με μεγάλο πλήθος ερμηνευτών και θεαματικότατη σκηνή» συνεχίζει ο ίδιος. «Για να δημιουργήσουμε εκ νέου τα σκηνικά βασιστήκαμε στο βίντεο της παράστασης του 1991, τα προσαρμόσαμε όμως στη χωροταξία του Ηρωδείου με πιο σύγχρονο πνεύμα. Ετσι, το σκηνικό δεν είναι πλέον τόσο ψηλό, αποφύγαμε το πολύ χρυσό, τονίσαμε τα χρώματα με φωτισμό που πέφτει πάνω στις πέτρες…»

Η πρόταση του 1991 ήταν ένα κλασικό ανέβασμα. «Δεν έχουν γίνει αλλοιώσεις στο κείμενο, κρατήσαμε την ιστορία και τους ήρωες του Βέρντι» τονίζει ο Π. Παγουλάτος. Ετσι μία ακόμα φορά θα μεταφερθούμε στην Αίγυπτο, την εποχή ισχύος των φαραώ, για να ζήσουμε μια ιστορία αγάπης και προδοσίας, γεμάτη συγκρούσεις. Γνωστή για την περίφημη σκηνή του θριάμβου η όπερα εστιάζει στα συναισθήματα των πρωταγωνιστών: της κόρης του βασιλιά της Αιθιοπίας Αΐντα και της κόρης του βασιλιά της Αιγύπτου Αμνέριδας, οι οποίες διεκδικούν τον γενναίο αρχιστράτηγο Ρανταμές.

Η «Αΐντα» παρουσιάστηκε πρώτη φορά στην όπερα του Καΐρου, το 1871, ενώ έναν χρόνο αργότερα έγινε η πανευρωπαϊκή πρεμιέρα της στη Σκάλα του Μιλάνου. Στην Εθνική Λυρική Σκηνή πρωτοπαρουσιάστηκε το 1958, όταν εγκαινιάστηκε το σημερινό θέατρο «Ολύμπια». Στις παραστάσεις του Ηρωδείου η διανομή είναι διπλή: Αΐντα: Τιτσιάνα Καρούζο (23 & 28/7), Χούι Χε (24/7). Αμνερις: Ελενα Κασσιάν (23 & 28/7), Χαρίκλεια Μαυροπούλου (24/7), Ρανταμές: Στιούαρτ Νιλ (23 & 28/7), Μπάντρι Μαϊσουράτζε (28/7) κ.ά. *

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: