ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ

Απρίλιος 2010

1) Στα μέσα Μαρτίου, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, εξετάζεται η αναστολή λειτουργίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής λόγω των μεγάλων χρεών, δεδομένης της εθνικής οικονομικής κρίσης.

2) Το χρέος του Οργανισμού υπολογίζεται στα 16 εκατ. ευρώ.

3) Οι δαπάνες του συνολικά υπολογίζονται στα 33 εκατ. ευρώ ετησίως• η κρατική επιχορήγηση μόλις που αγγίζει τα 17,1 εκατ. ευρώ.

4) Στο τέλος του Μάρτη φτάνει εσπευσμένα στην Ελλάδα ο κ. Νίκος Μουρκογιάννης, ο οποίος την 1η Απριλίου αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου του Δ.Σ. της ΕΛΣ.

5) Ο κ. Μουρκογιάννης συναντά τα προεδρεία των Σωματείων, στη συνέχεια συναντά την ορισμένη από το υπουργείο επιτροπή ανασυγκρότησης και τελικά συναντιέται με το Δ.Σ.

6) Η πρόταση του προέδρου για «Ψωμί και Αλάτι», η οποία διατυπώνεται σε ανοιχτή συγκέντρωση εργαζομένων και θα συνεπαγόταν την παράταση όλων των συμβάσεων εργασίας, δεν τυγχάνει της υποστήριξης του συνόλου των σωματείων.

7) Το Δ.Σ. αποφασίζει έκτακτα και επιτακτικά μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης που αφορούν στα ακόλουθα:
α)   Εκπόνηση οργανογράμματος και εσωτερικού κανονισμού.
β) Αξιολόγηση του προσωπικού που εργάζονται με συμβάσεις                                       αορίστου χρόνου.
γ) Διακοπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Από τους 773 υπαλλήλους της ΕΛΣ οι 337 απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου  χρόνου. Εξαιρούνται εργαζόμενοι απαραίτητοι για τη λειτουργία του θεάτρου.
δ) Διενέργεια άμεσου ελέγχου των διπλών συμβάσεων.
ε) Μη ανανέωση της σύμβασης με το θέατρο Ακροπόλ. Παραστάσεις οπερέτας και όπερας για παιδιά θα παρουσιάζονται εφεξής στο θέατρο Ολύμπια. Εξοικονομείται το ενοίκιο του θεάτρου, που ανέρχεται σε 533 χιλιάδες ευρώ ετησίως.
στ) Άνοιγμα συζήτησης για το τεράστιο θέμα της στέγασης που ταλανίζει συνολικά την ΕΛΣ.
ζ) Ακύρωση των παραστάσεων της Πειραματικής Σκηνής.
η)  Ακύρωση περιοδείας στο Βίσμπαντεν [Wiesbaden] της Γερμανίας.
θ)  Ακύρωση της συμμετοχής του μπαλέτου της ΕΛΣ σε φεστιβάλ στην Τουρκία.
ι) Περιορισμός του κόστους της παραγωγής της Νόρμα που θα παρουσιαστεί στο Ηρώδειο τον Ιούνιο, κατά τουλάχιστον 65%.
κ) Κατάργηση πληρωμών, υπερωριών, επιμισθίων και διπλών δοκιμών στο μέτρο του δυνατού αλλά και μέσα στο πλαίσιο του εργασιακού νόμου.
λ) Κατάργηση χορήγησης προσκλήσεων για τις παραστάσεις της ΕΛΣ, με εξαίρεση τους χορηγούς και τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους.

8) Ακολουθούν πολλές διαβουλεύσεις με τις διοικήσεις των σωματείων και τρεις    συναντήσεις με το    σύνολο του προσωπικού κατά τη διάρκεια των οποίων συζητούνται τα ανωτέρω.

Μάιος 2010

Λαμβάνονται μια σειρά αποφάσεων στο πλαίσιο της εξυγίανσης του Οργανισμού:

9) Συστήνεται επιτροπή έρευνας προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για ενδεχόμενη κακοδιαχείριση ή και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος.

10) Οι εργαζόμενοι στηρίζουν τις κινήσεις του Δ.Σ. για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων.
α) Η Ορχήστρα της ΕΛΣ δέχεται να καλύψει τη σύνθεση της δεύτερης ορχήστρας (μπαντίνα) που απαιτείται για τις παραστάσεις της όπερας Νόρμα στο Ηρώδειο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή. Επίσης, η ορχήστρα δηλώνει ότι για το 2010-2011 προσφέρει όλα τα επιμίσθια της χρονιάς σε ένδειξη συμπαράστασης στα βάρη της ΕΛΣ.
β) Στο ίδιο κλίμα οι χορευτές του μπαλέτου της ΕΛΣ αποφασίζουν να                προσφέρουν χωρίς αμοιβή τις ώρες υπερεργασίας τους για τις παραστάσεις της παραγωγής που θα παρουσιαστεί στις 12 Μαΐου.
Οι καθηγητές της σχολής μπαλέτου δέχονται μείωση των μισθών 25% περίπου.

11) Επανεξετάζεται το κόστος όλων των παραγωγών.

12) Εν όψει των παραστάσεων του καλοκαιριού αποστέλλονται 6.000 επιστολές από το τμήμα Marketing της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε ομάδες πολιτών, πανεπιστήμια, συλλόγους, Εκκλησία, εταιρείες, σωματεία, προκειμένου να τονωθεί η αγοραστική κίνηση και να παρακολουθήσει τις παραστάσεις ένα κοινό που δεν είναι μυημένο στην Όπερα.

13) Ο πρόεδρος συναντά κατ’ ιδίαν όσους δημοσιογράφους εκδηλώνουν ενδιαφέρον όσον αφορά στις αποφάσεις εξυγίανσης της ΕΛΣ.

Ιούνιος 2010

14) Ανεβαίνει η Νόρμα, συνολικού κόστους 450.000 ευρώ. Έσοδα από τα 16.000 εισιτήρια σε 4 παραστάσεις 580.000 ευρώ.

15) Λαμβάνεται η απόφαση για δεύτερη παράσταση μέσα στο καλοκαίρι για το Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ. Τελευταία φορά που συνέβη κάτι αντίστοιχο ήταν το 1969. Το ανέβασμα της Αΐντα αποδεικνύει ότι ο Οργανισμός της ΕΛΣ διαθέτει τη δομή ώστε να δουλέψει ταχύτατα.

16) Αποφασίζεται η μείωση τιμών των εισιτηρίων για τις παραστάσεις του Ηρωδείου ως στήριξη των πολιτών στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

17) Εξασφαλίζεται συμφωνία με τους εργαζόμενους για την παραχώρηση των δικαιωμάτων τους για τη μαγνητοσκόπηση της Νόρμα και της Αΐντα από την ΕΡΤ. Οι μαγνητοσκοπημένες κόπιες θα προβληθούν εν ευθέτω χρόνω.

18) Αναδεικνύεται το ζεστό και αρμονικό κλίμα συνεργασίας σε όλο το προσωπικό της ΕΛΣ. Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων όλοι αντιλαμβάνονται τη συγκυρία και προσφέρουν τον εαυτό τους στο δύσκολο έργο.

19) Συνεχίζεται ο κύκλος συναντήσεων με δημοσιογράφους που παρακολουθούν την πορεία της ΕΛΣ.

Ιούλιος 2010

20) Ο ΟΠΑΠ ανακοινώνει τη χορηγική στήριξη στην Αΐντα. Αποφασίζεται περαιτέρω συνεργασία με την εταιρεία και για τον Καλλιτεχνικό Προγραμματισμό 2010/2011.

21) Η ΕΛΣ πραγματοποιεί πρωτοποριακή καμπάνια, με τουριστικό λεωφορείο στο κέντρο της Αθήνας, ντυμένο σε εικόνα και ήχο με την Αΐντα. Ενθουσιώδης αποδοχή από τους πολίτες και τους τουρίστες.
Ο θερμός χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια προβάλλεται από τα ΜΜΕ και η στιγμή εγγράφεται στην ιστορία της ΕΛΣ.

22) Ανεβαίνει στο Ηρώδειο η ιστορική παράσταση Αΐντα, κόστους 350.000 ευρώ. Τα έσοδα από τα 13.000 εισιτήρια σε 3 παραστάσεις είναι 400.000 ευρώ.

23) Την πρεμιέρα τιμούν με την παρουσία της η πολιτική ηγεσία, μεταξύ αυτών ο νυν ΥΠΕΞ κ. Δρούτσας, που είναι ο πρώτος υπουργός που αγοράζει εισιτήριο, και σημαντικοί άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών.

24) Οι παραγωγές της Νόρμα και της Αΐντα αποδεικνύονται κερδοφόρες, μη συνυπολογιζομένων των χορηγιών.
Η κερδοφορία  επιτυγχάνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΛΣ.

25) Περαιώνεται η αξιολόγηση όλων των στελεχών της Λυρικής.

26) Μέσω της διαδικασίας αναδεικνύεται νέα διευθύντρια στο μπαλέτο η κα Χριστιάνα Στεφάνου.

27) Ολοκληρώνεται το πόρισμα για τα πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης και υποβάλλεται στο ΥΠΠΟΤ.

28) Εγκρίνεται η πρόταση της ΕΛΣ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ για τη δημιουργία εικονικού μουσείου όπερας, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και παραστάσεων της ΕΛΣ.

Αύγουστος 2010

29) Βεβαιώνεται μείωση κόστους λειτουργίας της ΕΛΣ κατά 23,5%. Παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης μέχρι και 37,5% τη φετινή χρονιά. Εξοικονομούνται 12 εκατ. ευρώ.

30) Ελέγχονται οι συμβάσεις αορίστου και ορισμένου χρόνου. Λαμβάνεται η απόφαση παράτασης συμβάσεων ορισμένου χρόνου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010, εις ένδειξη αναγνώρισης της καλής συνεργασίας και ύπαρξης σχετικής εκκρεμοδικείας.

31) Αρχίζουν οι εργασίες συντήρησης και μερικής ανακαίνισης στο θέατρο Ολύμπια.

32) Συνάπτονται συνεργασίες με τις όπερες του εξωτερικού με τη συμμετοχή της ΕΛΣ στο Opera Europa, το αναγνωρισμένο δίκτυο Οπερών της Ε.Ε.

33) Συνάπτεται συνεργασία με την Όπερα της Σόφιας, η οποία περιλαμβάνει       ανταλλαγή ιδεών, παραγωγών, ακόμα και κουστουμιών / σκηνικών.

Σεπτέμβριος 2010
34) Αποπληρώνεται η οφειλή στο ΙΚΑ η οποία αποτελούσε μέγα βάρος για την ΕΛΣ.

35) Ολοκληρώνεται η περίοδος διαβούλευσης επί πρότασης Οργανογράμματος Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

36) Ανακοινώνεται ο Καλλιτεχνικός Προγραμματισμός.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: