Τζον Μοδινός: Είχε ντυθεί Ριγκολέτο 223 φορές

Ερµηνείες σε µεγάλους δραµατικούς ρόλους του λυρικού θεάτρου και όχι µόνο και ένα έργο µε πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στην τέχνη και τη διδασκαλία αφήνει πίσω του ο Τζον Μοδινός.

Ο για χρόνια συνεργάτης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής – της οποίας υπήρξε και καλλιτεχνικός διευθυντής – έφυγε από τη ζωή χτες σε ηλικία 81 ετών ενώ το τελευταίο διάστηµα νοσηλευόταν ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Από τις προσωπικότητες που είχαν ξεχωρίσει στη µουσική, ο Τζον Μοδινός είχε ερµηνεύσει όλους τους µεγάλους ρόλους σε λυρικά θέατρα του κόσµου και συχνά δίπλα σε καλλιτέχνες κορυφαίους, όπως ο Λουτσιάνο Παβαρότι – µε τον οποίο τραγούδησε πολλές φορές την όπερα «Ριγκολέτο». Αυτός ήταν και ένας ρόλος µε τον οποίο µάλιστα είχε δεθεί ιδιαίτερα αφού τον είχε ερµηνεύσει συνολικά 223 φορές. Ο Πλάσιντο Ντοµίνγκο, η Μονσεράτ Καµπαγιέ, η Μπέβερλι Σιλς, ο Τζέιµς Κινγκ, η Ελενα Νικολαΐδη, ο Νίκος Μοσχονάς ήταν ανάµεσα στους καλλιτέχνες µε τους οποίους είχε συνεργαστεί.

Η εντυπωσιακή πορεία του στη µουσική άρχισε µε σπουδές στην Αµερική, όπου ο Κύπριος (από τη Λεµεσό) Τζον Μοδινός είχε βρεθεί σε νεαρή ηλικία. ∆ίδαξε στη συνέχεια στο Πανεπιστήµιο της Βρέµης και για σειρά ετών στη Ζυρίχη, στην όπερα της οποίας ερµήνευσε µεγάλους ρόλους ως πρώτος βαρύτονος. Στην Ελλάδα ο Τζον Μοδινός τραγούδησε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Αθηνών, στην παγκόσµια πρεµιέρα της όπερας «Ναυσικά» µε συµπρωταγωνίστρια την Τερέζα Στράτας.

Ο Τζον Μοδινός, όπως αναφέρει η Εθνική Λυρική Σκηνή σε ανακοίνωση µε την οποία εκφράζει τη θλίψη της για την απώλεια «ενός πολύτιµου συνεργάτη», υπήρξε και ο πρώτος τραγουδιστής όπερας που έγινε καλλιτεχνικός διευθυντής της. Η κηδεία του θα τελεστεί στην Κύπρο. [TA NEA: Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011]

  • Η ανακοίνωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Η Εθνική Λυρική Σκηνή θρηνεί για την απώλεια ενός πολύτιμου και αναντικατάστατου συνεργάτη της, του Τζων Μοδινού ο οποίος άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή. Γεννήθηκε στην επαρχία Λεμεσού της Κύπρου και σε πολύ νεαρή ηλικία πήγε στην Aμερική, όπου τελείωσε τις σπουδές του με Mάστερς Μουσικής, Business Administration. Yπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Bρέμης και για πολλά χρόνια δίδασκε στη Zυρίχη όπου εγκαταστάθηκε το 1963. Τραγούσησε όλους τους μεγάλους ρόλους του ρεπερτορίου ως πρώτος βαρύτονος της Όπερας της πόλης. Πρωτοτραγούδησε στην Eλλάδα στο Φεστιβάλ Aθηνών την Παγκόσμια Πρεμιέρα της Όπερας «Nαυσικά» γραμμένη από την Πέγκυ Γκλάνβιλ – Xικς με συμπρωταγωνίστρια την Tερέζα Στράτας. Ένας πραγματικός θρίαμβος. Kαι τον επόμενο χρόνο, σε παγκόσμια πρεμιέρα, τον “Kωνσταντίνο Παλαιολόγο” του Mανώλη Kαλομοίρη. Aπό τότε τραγούδησε σχεδόν σε όλα τα μεγάλα Λυρικά Θέατρα του κόσμου, δίπλα σε καλλιτέχνες όπως ο Λουτσιάνο Παβαρόττι, Πλασίντο Nτομίνγκο, Mόνσερατ Kαμπαγιέ, Mπέβερλυ Σιλς, Tζέιμς Kινγκ, Tσέζαρε Σιέπη, Έλενα Nικολαΐδη, Nίκο Mοσχονά κ.ά. Kαι συναυλίες με τη διεθνούς φήμης Eλληνίδα πιανίστα Tζίνα Mπαχάουερ. Mε τον Παβαρόττι τραγούδησε πολλές φορές την Όπερα “Pιγκολέττο”. Ρόλος που δέθηκε άρρηκτα με τον Mοδινό, αφού τον τραγούδησε 223 φορές σε όλο τον κόσμο! Παρόλο που η ειδικότητά του ήταν οι μεγάλοι δραματικοί ρόλοι του ιταλικού ρεπερτορίου, περιλάμβανε στο ρεπερτόριό του και τους μεγάλους ρόλους του βαγκνερικού ρεπερτορίου, καθώς επίσης και έργα μοντέρνου ρεπερτορίου: Δόκτωρα Σεν στη Λούλου του Άλμπαν Μπεργκ, Αρλεκίνο του Μπουζόνι, Ρέικς Πρόγκρες του Στραβίνσκυ. Yπήρξε ο πρώτος τραγουδιστής όπερας που έγινε Kαλλιτεχνικός Διευθυντής της Eθνικής Λυρικής Σκηνής. O Πατριάρχης Aθηναγόρας του απένειμε τον τίτλο του Mεγάλου Άρχοντος – Xοράρχη και Πρωτοψάλτη του Oικουμενικού Πατριαρχείου. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Eλλάδος Κωστής Στεφανόπουλος του απένειμε τον Mεγαλόσταυρο του Φοίνικα για την προσφορά του στη μουσική και στην πατρίδα. Πλειάδα διακρίσεων ακόμα συνοδεύει την “περιπλάνησή” του στην τέχνη. Η Διοίκηση της Ε.Λ.Σ εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για το χαμό ενός πολύτιμου συνεργάτη της, που επί χρόνια πρόσφερε τις υπηρεσίες του για το καλό του Ιδρύματος. Καθώς και τα θερμά της συλλυπητήρια προς τους συγγενείς και φίλους του εκλιπόντα. Η κηδεία του Τζων Μοδινού θα τελεστεί στην Κύπρο. [Από το Γραφείο Τύπου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής]

  • Δημοσία δαπάνη η κηδεία του Τζον Μοδινού

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας με θλίψη ανακοινώνει τον θάνατο του Τζον Μοδινού, πολυβραβευμένου βαρύτονου και δημοφιλούς καλλιτέχνη διεθνώς.

Ο Τζον Μοδινός υπηρέτησε με πάθος και αφοσίωση τον κόσμο της λυρικής μουσικής. Η ανοδική του πορεία στον τομέα της μουσικής ερμηνείας σημαδεύτηκε από διάφορα στάδια μύησης στον θαυμαστό κόσμο της τέχνης, την οποία τίμησε με όλο το ψυχικό σθένος που τον διέκρινε. Γεννήθηκε στην επαρχία Λεμεσού και σε πολύ νεαρή ηλικία πήγε στην Αμερική, όπου τελείωσε τις σπουδές του με πτυχίο στον τομέα της Διοίκησης Επιχειρήσεων και ακολούθως με Μάστερς Μουσικής. Υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης και για πολλά χρόνια δίδασκε στη Ζυρίχη. Πρωτοτραγούδησε στην Ελλάδα, στο Φεστιβάλ Αθηνών στην Παγκόσμια Πρεμιέρα της Όπερας «Ναυσικά» γραμμένη από την Πέγκυ Γκλάνβιλ – Χικς, με συμπρωταγωνίστρια την Τερέζα Στράτας. Τραγούδησε, επίσης, σε παγκόσμια πρεμιέρα τον «Κωνσταντίνο Παλαιολόγο» του Μανώλη Καλομοίρη.

Εμφανίστηκε σχεδόν σε όλα τα μεγάλα λυρικά θέατρα του κόσμου, δίπλα σε καλλιτέχνες όπως οι Λουτσιάνο Παβαρόττι, Πλασίντο Ντομίνγκο, Μόνσερατ Καμπαγιέ, Μπέβερλυ Σιλς, Τζέϊμς Κινγκ, Τσέζαρε Σιέπη, Έλενα Νικολαίδη, Νίκος Μοσχονάς, κ.ά. Τραγούδησε, επίσης, σε συναυλίες με τη διεθνούς φήμη Ελληνίδα πιανίστρια Τζίνα Μπαχάουερ. Με τον Λουτσιάνο Παβαρότι τραγούδησε πολλές φορές την Όπερα «Ριγκολέττο». Ο ρόλος αυτός δέθηκε άρρηκτα με τον Μοδινό, αφού τον τραγούδησε 223 φορές σε όλο τον κόσμο. Πλειάδα διακρίσεων συνόδευσε την «περιπλάνησή» του στην τέχνη. Υπήρξε ο πρώτος τραγουδιστής όπερας που έγινε Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ο Πατριάρχης Αθηναγόρας του απένειμε τον τίτλο του Μεγάλου Άρχοντος – Χοράρχη και Πρωτοψάλτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος, του απένειμε τον Μεγαλόσταυρο του Φοίνικα για την προσφορά του στη μουσική και στην πατρίδα. Η κυπριακή πολιτεία, εκτιμώντας την προσφορά του, τον τίμησε με το Ετήσιο Τιμητικό Χορήγημα. Η κηδεία του Τζον Μοδινού θα τελεστεί με δημόσια δαπάνη αύριο Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι, από την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στη γενέτειρα του Όμοδος. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού δρ Ανδρέας Δημητρίου, ο οποίος θα εκφωνήσει τον επικήδειο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: