Το «νοικοκύρεμα» στη Λυρική αποδίδει

  • Tο λειτουργικό κόστος μειώνεται, τα έσοδα αυξάνονται και ο προγραμματισμός είναι φιλόδοξος
  • Του Δημητρη Pηγοπουλου, Η Καθημερινή, 6/9/2012

Ηταν το καλοκαίρι του 2010 όταν ο τότε υπουργός Πολιτισμού άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Εθνική Λυρική Σκηνή να μην τα βγάλει πέρα. Χρέη, ελλείμματα, μεγάλα λειτουργικά κόστη. Τότε, ειπώθηκε για πρώτη φορά η παρομοίωση της ΕΛΣ ως «μικρογραφίας του ελληνικού κράτους». Η αναφορά είχε σαφές αρνητικό περιεχόμενο. Δύο χρόνια μετά θα ευχόμασταν το ελληνικό κράτος να πλησιάζει τα επιτεύγματα της «μικρογραφίας» του. Στις αρχές του 2011, το συσσωρευμένο χρέος του οργανισμού άγγιζε τα 17 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα έχει μειωθεί στα 7,5 εκατομμύρια ευρώ. Η Εθνική Λυρική Σκηνή σταμάτησε να παράγει ελλείμματα. Το έτος 2008, το λειτουργικό κόστος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ανερχόταν σε σχεδόν 33 εκατομμύρια ευρώ. Από το τέλος του 2011 το λειτουργικό κόστος έχει μειωθεί στα 23 εκατομμύρια ευρώ. Το 2008 η ΕΛΣ απασχολούσε 810 εργαζομένους και είχε κόστος μισθοδοσίας περίπου 21 εκατομμύρια ευρώ. Ενα χρόνο μετά ο οργανισμός απασχολούσε 519 εργαζομένους και είχε μισθολογικό κόστος περίπου 14 εκατομμύρια ευρώ.

Και οι καλές ειδήσεις, όλες από το στόμα του καλλιτεχνικού διευθυντή της ΕΛΣ κ. Μύρωνα Μιχαηλίδη, δεν έχουν τέλος: οι συνολικές εισπράξεις της τελευταίας καλλιτεχνικής περιόδου ανήλθαν σε 3.009.709 ευρώ, δηλαδή μόλις 350.000 περίπου λιγότερα από το κόστος παραγωγής του καλλιτεχνικού προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι μόνο με τα έσοδα από τα εισιτήρια η Λυρική μπορεί να ανεβάζει τις παραγωγές της. Τα «κακά» νέα είναι ότι η Εθνική Λυρική Σκηνή εξακολουθεί να εξαρτάται από την κρατική επιχορήγηση. Πρακτικά, χωρίς τα 16.800.000 ευρώ από τα δημόσια ταμεία δεν θα μπορεί να πληρώνει μισθούς και να μηδενίσει το χρέος της.

Επομένως ο δρόμος εξακολουθεί να είναι ανηφορικός, αλλά το περιβάλλον πολύ διαφορετικό. Η Εθνική Λυρική Σκηνή έχει αναπτύξει δυναμική που αποτυπώνεται στην ανταπόκριση του κοινού: οι παραστάσεις στο Ολύμπια είχαν πληρότητα από 75% έως 95%, στο Μέγαρο άγγιξαν το 90%, ενώ πολλές από τις βραδιές στο Ηρώδειο ήταν sold out. Tαυτόχρονα παρατηρείται ένα δημιουργικό άνοιγμα στους περισσότερους τομείς (εκπαίδευση, παιδιά, παρουσία στην πόλη κ. λπ.). Το αναγνώρισε ικανοποιημένος και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τζαβάρας. Σε ερώτηση για το μέλλον των επιχορηγήσεων, ο κ. Τζαβάρας εμφανίστηκε ρεαλιστής: «Είναι προφανές ότι όλα τα μεγέθη που είχαν προϋπολογιστεί μειώνονται εξαιτίας των περιοριστικών συνθηκών που επικρατούν. Ολοι μας αναλάβαμε την εθνική υποχρέωση να γίνονται οικονομίες κλίμακας,  για να φτάσουμε στον στόχο μας που είναι να μη δανειζόμαστε. Είναι αδύνατον να συνεχίσουμε να κάνουμε πολιτισμό με δανεικά, όπως κάναμε πριν από την κρίση».

Η νέα σεζόν

Αν ο οικονομικός και διοικητικός απολογισμός ήταν το «πρώτο πιάτο», η παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος της νέας περιόδου ήταν το δεύτερο. Αρχή στις 19 Οκτωβρίου με τη Μανόν Λεσκό του Πουτσίνι, την οποία θα διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός και θα σκηνοθετήσει ο Τζαν Κάρλο Ντελ Μόνακο, γιος του συμπρωταγωνιστή της Μαρίας Κάλλας, Μάριο Ντελ Μόνακο. Στις 3 Νοεμβρίου παίρνει τη σκυτάλη η παιδική όπερα, Η Κοκκινοσκουφίτσα, του Σίμουρ Μπάραμπ, η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην ΕΛΣ. Στις 25 Νοεμβρίου το μπαλέτο θα ανεβάσει τον Καρυοθραύστη του Τσαϊκόφσκι σε νέα χορογραφία Ρενάτο Τζανέλα. Γιορτές με τον Μαγικό Αυλό του Μότσαρτ, σε σκηνοθεσία Αρνό Μπερνάρ, παραγωγή που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με επιτυχία τον Δεκέμβριο του 2010. Τον Μάρτιο, ο Σπύρος A. Ευαγγελάτος θα παρουσιάσει τον Βέρθερο του Μασνέ σε σκηνικά κοστούμια Γιώργου Πάτσα. Από τις πολλές χθεσινές ανακοινώσεις του κ. Μιχαηλίδη, η συνεργασία Λυρικής και Γιώργου Κουμεντάκη, ο οποίος θα είναι composer in residence (φιλοξενούμενος συνθέτης) για το διάστημα 2012-2014. Εχει αναλάβει την παγκόσμια πρεμιέρα της Φόνισσας, όπερας βασισμένης στο αριστούργημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (2014) καθώς και μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων, όπως η διοργάνωση κύκλων συναυλιών μουσικής δωματίου στο φουαγιέ της ΕΛΣ. Το πλήρες πρόγραμμα θα το βρείτε στην ιστοσελίδα της ΕΛΣ. (www. nationalopera. gr)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: