Τέσσερις τρόποι για να μην κλείσει η Λυρική

  • Της ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΜΠΑΡΚΑ, Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 23 Απριλίου 2010
  • «Το κλείσιμο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής είναι η επικρατούσα πιθανότητα. Ανέλαβα να αποδείξω ότι μπορεί να διατηρηθεί. Αν φτάσω να πιστέψω, για οποιονδήποτε λόγο, ότι δεν γίνεται, θα αναλάβω την ευθύνη να πω ότι δεν υπάρχει καμία λύση».

«Αν  η Λυρική απαλλαγεί από τα ενοίκια, θα ξέρω και πόσες θέσεις εργασίας  μπορώ να ενσωματώσω στο οργανόγραμμα ή πόσα χρήματα θα έχω για τον  καλλιτεχνικό προγραμματισμό», επισημαίνει ο Νίκος Μουρκογιάννης.  «Πάντως, δεν μας λείπει το καλλιτεχνικό όραμα, αλλά ο χρόνος»

«Αν η Λυρική απαλλαγεί από τα ενοίκια, θα ξέρω και πόσες θέσεις εργασίας μπορώ να ενσωματώσω στο οργανόγραμμα ή πόσα χρήματα θα έχω για τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό», επισημαίνει ο Νίκος Μουρκογιάννης. «Πάντως, δεν μας λείπει το καλλιτεχνικό όραμα, αλλά ο χρόνος» Ο νέος πρόεδρος της ΕΛΣ Νίκος Μουρκογιάννης είναι ευθύς και ξεκάθαρος. Δεν του αρέσουν τα πολλά λόγια. Ανέλαβε τη σωτηρία της Λυρικής ακριβώς ένα μήνα πριν και φρόντισε από την πρώτη κιόλας μέρα να ανοίξει τα χαρτιά του στο τραπέζι.

Συναντήθηκε με όλους τους εργαζόμενους, τους άκουσε (δεν είναι λίγοι όσοι κατέθεσαν γραπτώς προτάσεις για την εξυγίανση του οργανισμού) και προχθές τους ανακοίνωσε τις διόλου ευχάριστες αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, οι οποίες ωστόσο περικόπτουν τα έξοδα κατά 9,2 εκατομμύρια ευρώ.

– ΦΕΥΓΕΙ ΚΟΣΜΟΣ: Δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εξαιρουμένων εκείνων που θα κριθούν απολύτως απαραίτητοι για τις παραστάσεις. Η απόφαση αφορά 337 συμβασιούχους (καλλιτέχνες και τεχνικούς).

Ο Νίκος Μουρκογιάννης πρότεινε στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων (7 Απριλίου) μια άλλη λύση: Να μοιραστούν τα 14 από τα 17 εκατομμύρια της κρατικής επιχορήγησης ισομερώς στους 773 υπαλλήλους της ΕΛΣ. Μερικά σωματεία αντιμετώπισαν θετικά την πρόταση. «Από εκείνους που περίμενα να αντιδράσουν θετικά, δηλαδή τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση. Για να εφαρμόσω όμως κάτι τέτοιο χρειάζομαι τις υπογραφές όλων των Σωματείων. Αν μου πείτε ναι, τόνισα, είναι σαν να μου λέτε ότι προχωράμε όλοι μαζί. Αν μου πείτε όχι, σημαίνει ότι οι συμβασιούχοι τοποθετούνται από τη μία πλευρά και οι εργαζόμενοι με σύμβαση αορίστου χρόνου από την άλλη». Οπερ και εγένετο.

Ο νόμος Ραγκούση δεν τους προστατεύει; «Ο νόμος Ραγκούση δεν καταργεί το ποινικό δίκαιο της Ελλάδος, που υπαγορεύει ξεκάθαρα ότι κάνω καταδολίευση δανειστών εάν δώσω χρήματα σε σένα, τη στιγμή που χρωστώ σε άλλους».

– ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ: Τις επόμενες εβδομάδες η ΕΛΣ θα αποκτήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της οργανόγραμμα και εσωτερικό κανονισμό, τα οποία θα προβλέπουν τα προσόντα και τον ανώτατο αριθμό θέσεων εργασίας. Ο κ. Μουρκογιάννης θα ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης. «Είναι σαφές αίτημα των εργαζομένων, κι αυτό είναι εντυπωσιακό και αξιοσημείωτο. Η επιτροπή θα γίνει με διεθνή στάνταρ. Θα αξιολογήσει τους πάντες, από εμένα μέχρι τον θυρωρό. Το να είναι κανείς μέλος της Λυρικής πρέπει να συνιστά προνόμιο, όχι δικαίωμα. Οφείλω να πω ότι έχω εντυπωσιαστεί με την ωριμότητα και την επαγγελματική ποιότητα των ανθρώπων της. Είναι υπό κάθε έννοια κιβωτός πολιτισμού».

Το οργανόγραμμα, ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός και ο κανονισμός δεν θα προχωρήσουν χωρίς «την ενδελεχή διαβούλευση με τους εργαζόμενους». Οσοι, πάντως, δεν «περάσουν την αξιολόγηση, θα φύγουν».

– ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΣΤΕΓΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ: Ξενοικιάζεται το θέατρο «Ακροπόλ» από την 1η Μαΐου. Το ενοίκιό του ήταν 533.000 ευρώ τον χρόνο. Ηδη εγκατέλειψαν και το ακίνητο στην οδό Πειραιώς 199, καθώς ακυρώνονται οι παραστάσεις της Πειραματικής Σκηνής.

«Θα ήθελα να μπορώ να φύγω εντελώς από το ενοίκιο. Προτιμώ να σώζω θέσεις υπαλλήλων παρά να πληρώνω ενοίκια. Τα γραφεία, που θα εγκαταλείψουμε σε λίγες μέρες, κοστίζουν 25.000 ευρώ τον μήνα. Θα έχω εγώ γραφείο και θα χάνουν υπάλληλοι τη δουλειά τους; Ας δουλέψω στον δρόμο ή στο σπίτι μου. Ετσι είμαι υποχρεωμένος να απευθυνθώ στο Μέγαρο Μουσικής και να ρωτήσω αν μπορώ να χρησιμοποιήσω μερικά χρόνια την αίθουσα «Τριάντη». Οι συνομιλίες είναι σε εξέλιξη, οπότε δεν είμαι έτοιμος να σας κάνω καμία ανακοίνωση. Θα τονίσω όμως ότι και εκ πεποιθήσεως και εκ καθήκοντος δεν φείδομαι των προσπαθειών για τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία με τους ομογάλακτους οργανισμούς. Ηδη το Δ.Σ. εξουσιοδότησε τον Νίκο Πετρόπουλο να συζητήσει τις μεθόδους συνεργασίας με το ΜΜΑ».

– ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ: Μειώνονται οι αμοιβές των υψηλόβαθμων, ελέγχονται άμεσα οι διπλές συμβάσεις, καταργούνται οι υπερωρίες, τα επιμίσθια, οι διπλές πρόβες, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, οι οποίες θα εγκρίνονται εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Το Σωματείο της Ορχήστρας αποφάσισε να παραιτηθεί από τις υπερωρίες από την 1η Μαΐου και για τουλάχιστον ένα έτος. Καταργούνται οι προσκλήσεις. «Απευθύνω έκκληση στο κοινό, στους επώνυμους και στους χορηγούς. Τώρα που δεν μπορούμε να δώσουμε προσκλήσεις, να δείξουν με την παρουσία τους ότι στηρίζουν μια πραγματική προσπάθεια εξυγίανσης».

– ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗ-ΣΕΩΝ: Ο νομικός σύμβουλος της ΕΛΣ Γ. Καραζάνος, συνεπικουρούμενος από τις οικονομικές υπηρεσίες, θα συντάξει -εντός εβδομάδος- έκθεση για ενδεχόμενες διαχειριστικές ευθύνες της προηγούμενης διοίκησης.

Τέλος, η «Νόρμα» θα δοθεί στο Ηρώδειο (12, 13, 18, 19 Ιουνίου) με διευθυντή ορχήστρας τον Λουκά Καρυτινό, σκηνοθέτη τον Σπύρο Ευαγγελάτο και τη Δήμητρα Θεοδοσίου στον ομώνυμο ρόλο. Το υπόλοιπο καστ δεν έχει κλείσει. *

  • Ισχύς του, η σύμπνοια με εργαζόμενους

Τον Νίκο Μουρκογιάννη σύστησε στον Παύλο Γερουλάνο εταιρεία ευρέσεως προέδρων διοικητικών συμβουλίων στη Ζυρίχη. «Δέχτηκα τηλεφώνημα από ένα εντελώς άγνωστο σε μένα άτομο. Ο υπουργός Πολιτισμού ήταν απόλυτος: «Αν δεν έρθετε, είμαι αναγκασμένος να την κλείσω», μου είπε. Θαύμασα το θάρρος του». Το βιογραφικό του Νίκου Μουρκογιάννη είναι εντυπωσιακό. Συγκαταλέγεται στους κορυφαίους στον τομέα της Εταιρικής Στρατηγικής και της Στρατηγικής Ηγεσίας. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών, σπούδασε Πολιτική Οικονομία και Διακυβέρνηση στο Χάρβαρντ. Συνέβαλε στη σύσταση του Κέντρου Διαπραγμάτευσης του Χάρβαρντ, όπου δίδαξε αρκετά χρόνια. Υπήρξε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Monitor, ενώ εργάστηκε στις εταιρείες General Dynamics και Westinghouse Electric Corporation. Το 2004 ίδρυσε την εταιρεία Panthea Leadership Advisors. Εχει εργαστεί ως εξωτερικός σύμβουλος του ΟΤΕ και των τραπεζών Εθνικής, Εμπορικής, Αγροτικής, Πειραιώς και Eurobank. Είναι ο συγγραφέας του μπεστ-σέλερ «Purpose: The starting point of great companies».

«Επιχειρώ τη μεταμόρφωση της ΕΛΣ και όχι την αναγέννησή της. Η αναγέννηση προϋποθέτει θάνατο. Η μεγαλύτερη εγγύηση για τη διατήρησή της είναι η σύμπνοια με τους εργαζόμενους. Δεν κρύβω ότι με φοβίζει πάρα πολύ η οικονομική κατάσταση της χώρας, οι απαιτήσεις που έχουν άλλοι οργανισμοί από τον προϋπολογισμό του κ. Γερουλάνου και, πάνω απ’ όλα, ο χρόνος που μας πιέζει ασφυκτικά». Πάντως διαβεβαιώνει ότι εργάζεται αμισθί.

Σχολιάστε